Çin´de Nevruz ve Chunfen coşkusu
23.03.2015 CRI Türkiye - 21 Mart günü Çin'de Uygurlar dahil birçok azınlık milliyet, Türkiye'deki gibi Nevruz Bayramı'nı kutladı. Han ve birçok milliyet ise Chunfen Günü'nü karşıladı.
Chunfen, Çin'in eski çağlarında "gece-gündüz süresinin eşit olduğu gün" olarak adlandırılırdı. Chunfen, her yıl 20 veya 21 Mart'ta kutlanır. Eski kayıtlarda "Chunfen'da Ying ile Yang etkenleri günü paylaşır, bunun için gündüz ile gece aynı uzunlukta olur, soğuk ve sıcak etkenleri arasında da denge söz konusudur" diye yazılıdır. Buna göre Chunfen'ın anlamı şudur: Chunfen'da gündüz 12 saat, gece de 12 saat sürer; Chunfen, bahar mevsiminin ortasındadır, yani mevsimi ikiye böler.
Eski çağlarda Çinliler 15 gün süren Chunfen sozununu üçe bölerdi: İlk 5 günde kırlangıçlar güneyden kuzeye döner; ikinci 5 günde gök gürültüsü duyulmaya başlar; üçüncü 5 günde yıldırım görülmeye başlar. Yani Chunfen sezonundan sonra kırlangıçlar güneyden kuzeye uçar, yağmur yağarken gök gürültüsü ve yıldırım olur.
Çin'de Chunfen'la ilgili atasözleri de vardır: "Chunfen'da bahar buğdayı kalkar, her an bin altın değerindedir", "Chunfen'da bahar buğdayı kalkar, arkasından gübre takip eder." Bahar yağmurundan sonra ekim işlerine özen gösterilir. Arazinin işlenmesi ve ekim çalışmaları en yoğun aşamasına girer. Chunfen sezonunda bahar çayı filizlenmeye başlar.
Chunfen, ayrıca ağaç dikmenin de tam zamanıdır. Çin'deki bir atasözünde şöyle denir: "Gece yarısında boğayı besleyip karısını uyandırır, ertesi gün Chunfen gününde, ağaç diker." Çin'de her 12 Mart günü Halk Ağaç Dikme Günü olarak belirlendi. O gün Çin'in çeşitli çevrelerinden gelen vatandaşlar, ülkenin farklı bölgelerinde ağaç dikme kampanyasına katılır.
Chunfen sezonunda gündüz ile gecenin günü paylaşmasından dolayı insan, vücudundaki Ying-Yang dengesini korumalı, kendi vücuduna uygun yemekler yemeli. Aşırı sıcak, soğuk ve acı yemeklerin faydası olmaz. Sarımsak ve papaya gibi Yang türüne giren yiyecekler, yumurta gibi Ying türüne ait yiyeceklerle beraber pişirilir, böylece Ying-Yang dengesi korunur.
Psikolojik açıdan neşeli ve mutlu ruh hâli korunmalıdır; uygun derecede spor, düzenli uyku, belli miktarda yemek ve belli amaçlarla şifalı yemekler almak, iyi sonuçlar verir.
Bu yılın 21 Mart gününün başka bir önemi de var, geleneksel Ay Takvimi'ne göre 21 Mart günü, yılın ikinci ayının ikinci gününe denk geliyor. Bu gün "ejderhanın başını kaldırdığı gün" olarak biliniyor.
Bahar Bayramı'ndan sonra hava ısınmaya, özellikle Jingzhe Günü'nden sonra kırlar yeşillenmeye başlar, Çinlilerin inandığı kutsal yaratık ejderha da uyanır ve başını kaldırır. Tarım üretiminin de ejderhaya bağlı olduğuna inanılıyor. Bu nedenle ikinci ayın ikinci gününde insanlar ejderhaya tapardı. Zamanla bu gün ile ilgili gelenekler oluştu. Örneğin, insanlar Bahar Bayramı'nda saçlarını kestirmez, ikinci ayın ikinci gününü bekler. Bu gelenek, Çinlilerin ejderha gibi güçlü olma dileğini yansıtıyor. Halk arasında bu gün, Bahar Ekimi Günü olarak adlandırılırdı. Tarihte imparatorlar bile bu günde tarlaya gidip ekim yapardı.