info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin ve Rusya, dünya barışı için çabalarını sürdürecek


08.04.2015 CRI Türkiye - Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Moskova'da görüştü. İki bakan, iki ülke arasında çeşitli alanları kapsayan işbirliği, önemli uluslararası ve bölgesel sorunların çözümü, Shanghai İşbirliği Örgütü ile BRICS ülkeleri çerçevesindeki işbirliğinin güçlenmesi gibi meseleleri ele aldı.

Bununla birlikte iki ülkenin 2. Dünya Savaşı zaferinin 70. Yıldönümü vesilesiyle bir dizi etkinlikleri düzenleyeceklerini bildiren iki bakan, dünyada kalıcı barışın gerçekleşmesi için yeni çabalarda bulunacaklarını belirtti.

Etkinlikler savaşta hayatı kaybeden kahramanı anmayı amaçlıyor

Wang Yi ve Lavrov dün sabah basına kapalı bir saatlik görüşme yaptı. Lavrov görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, görüşmede, iki ülke arasında bu yıl üst düzeyde karşılıklı ziyaretlerin ele alındığını kaydetti. 2. Dünya Savaşı Zaferinin 70. Yıldönümü vesilesiyle iki ülkenin bir dizi büyük etkinlik düzenleyeceğini ve iki ülke liderlerinin de karşı tarafın düzenleyeceği etkinliğe katılacağını bildiren Lavrov, şöyle konuştu:

"Görüşmede bu yıl üst düzeyde karşılıklı ziyaretlere odaklanıyoruz. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 8 Mayıs'ta Rusya'ya yapacağı resmi ziyareti bekliyoruz. İki ülkenin halkları o savaş için (2. Dünya Savaşı) büyük fedakarlık yaptı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yle görüşmede şu konuda fikir birliğini sağladık. Savaşta hayatını kaybeden kahramanları anmak için gerek Mayıs'ta Rusya'da, gerekse Eylül'de Çin'de düzenlenecek etkinlikler, üçüncü tarafa yönelmeyecek."

Lavrov'un görüşüne katılan Wang Yi, Çin ve Rusya'nın 2. Dünya Savaşı zaferine tarihi katkı yaptığını, düzenlenecek etkinliklerde kahramanları anmayı amaçladığını kaydetti. Rusya'yla birlikte dünyada kalıcı barışın sağlanması için yeni çabalar göstereceklerini vurgulayan Lavrov, sözlerine şöyle devam etti:

"2. Dünya Savaşı döneminde en erken ve en uzun süreli savaş Çin'de meydana geldi. Çinliler en büyük fedakarlığı yaptı. Tarihi ve kahramanları anmak için Çin'de her yıl çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu yıl, 2. Dünya Savaşı zaferinin 70. Yıldönümü. Başta Rusya olmak üzere birçok ülkenin deneyimlerini ele alacağız ve ilk defa ilgili ülkelerin liderleri ile çeşitli çevrelerden barış severleri Çin'e davet ederek bu önemli anı birlikte anacağız. 70 yıl önce 2. Dünya Savaşı'nda Çin ve Rusya halkları omuz omuza savaşarak insanoğlunun barışı için tarihi katkılar yaptı. 70 yıl sonra kapsamlı stratejik işbirliği ortakları olarak iki ülke, dünyada kalıcı barışın sağlanması için çaba harcamaya devam edecek."

Çin ve Rusya arasında kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin iki ülkenin gelişimine destek verdiği gibi, dünyada barış ve istikrarın sağlanması için de güvence sağlıyor. İki bakan, karşılıklı siyasi güvenin daha da arttırılarak somut işbirliğinin güçlendirilmesi, sivil temasların yoğunlaştırılırken uluslararası meselelerdeki işbirliğinin pekiştirilmesi, böylece kapsamlı işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin yüksek bir düzeyde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya'nın "Doğuya yönelme" politikası ile Çin'in "Batıya açılma" sürecini hızlandırma politikası birbirine fırsat sağlıyor

Wang Yi, Rusya'nın "Doğuya yönelme" politikası ve Çin'in "Batıya açılma" sürecini hızlandırma politikasının, iki ülkenin gelişme stratejilerinin kaynaşması için tarihi fırsatlar sağladığını belirtti.

Wang Yi, Çin'in İpek Yolu Ekonomik Kuşağı inşasının, Rusya'nın Asya'yı Avrupa'yla birleştiren kanal inşası ve Ortadoğu bölgesinin dışa açılma sürecini hızlandırma politikasıyla birleşmesi gerektiğini ileri sürdü.

İki ülke arasında mevcut olan ilişkiler tarafların çıkarlarına uygun

İki bakan, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisinin ittifak seviyesine çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusunu da yanıtladı.

İki ülkenin liderleri arasında, yeni aşamalı kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkileriyle ilgili geçen yıl ortak bildiri yayımlandığını söyleyen Lavrov, şu an aralarında mevcut olan ilişkilerin iki ülkenin uluslararası çıkarlarına ve güvenliğine uyduğunu ve ikili ilişkilerin üçüncü tarafa yönelmediğini hatırlattı.

Wang Yi, Çin-Rusya ilişkilerinin, işbirliği ve kazan-kazan ilkelerine dayalı uluslararası ilişkilere başarılı bir örnek oluşturduğunu kaydederek, ilişkilerinin başlıca özelliğinin müttefiklik kurmama, zıtlaşmama ve üçüncü tarafa yönelmeme olduğunun altını çizdi.