TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Çin-Pakistan ilişkileri tarihi düzeyde
Çin-Pakistan ilişkileri tarihi düzeyde
21.04.2015 CRI Türkiye - Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün İslamabad'da Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile görüştü.
Görüşmede iki lider Çin-Pakistan ilişkilerini her koşulda stratejik işbirliği ortaklık ilişkileri düzeyine yükseltme kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Xi görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi:
"Bu benim ilk Pakistan ziyaretim, temel amacım geleneksel dostluğu sağlamlaştırmak, somut işbirliğini derinleştirmek ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde Çin-Pakistan işbirliği stratejik çerçevesini oluşturmak. Az önce Başbakan Şerif ile başarılı bir görüşmede bulunduk. Çin-Pakistan ilişkilerini her koşulda stratejik işbirliği ortaklık ilişkileri düzeyine yükseltmeye karar verdik."
Geçen yıl Eylül'de Pakistan'daki siyasi karışıklıklardan dolayı Xi Jinping'in Pakistan ziyareti ertelenmişti.
Xi'nin dün gerçekleştirdiği tarihi Pakistan ziyareti sırasında taraflar arasında 50'yi aşkın işbirliği anlaşması imzalandı.
Xi Jinping, Şerif ile yaptığı ortak basın toplantısında iki tarafın Çin-Pakistan ekonomik koridoru inşasından yola çıkarak, Gwadar Limanı'nın ve ulaşım altyapı tesislerinin inşası, enerji ve sektörel işbirliğine ağırlık verip ortak kalkınmayı gerçekleştireceğini dile getirdi. Xi bu konuda şöyle konuştu:
"Çin-Pakistan ekonomik koridoru inşası iki ülkenin halkının yaşamını ve uzun vadeli gelişimlerini ilgilendiriyor. Söz konusu koridorun oluşturulmasında Pakistan'daki taraflar ile bölgelerin çıkarlarının gözönünde bulundurulması ve de halkın koridor inşasından faydalanmasının sağlanması konularında fikir birliğine vardık. Az önce Başbakan Şerif ile tanık olduğumuz işbirliği anlaşmalarının 30'dan fazlası koridor inşasıyla ilgili. Söz konusu projeler tüm Pakistan'ı kapsıyor. Ayrıca koridorun orta ve batı kısmını orta ve uzun vadeli plana dahil ettik. Eminim bu, koridorun kapsamlı, dengeli ve istikrarlı bir şekilde oluşturulması için faydalı olacak."
Edinilen bilgilere göre, Çin-Pakistan ekonomik koridoruna 46 milyar dolar ayrılacak. Projenin kredisi başlıca Çin İthalat ve İhracat Bankası ile Çin Kalkınma Bankası tarafından sağlanıyor.
Görüşmenin ardından yayımlanan Çin-Pakistan Ortak Bildirisi'nde İpek Yolu Fonu'nun Pakistan'daki Karot hidroelektrik santrali dahil olmak üzere temiz enerji projelerine yatırım yapacağına işaret edildi. Bunun İpek Yolu Fonu'nun ilk yatırım projesi olduğunun vurgulandığı bildiride, İpek Yolu Fonu'nun Çin-Pakistan ekonomik koridoru çerçevesindeki diğer projelere yatırım yapmaya ve "Bir Kuşak Bir Yol" inşasında hızlandırıcı rol oynamaya hazır olduğu ileri sürüldü.
Pakistan Başbakanı Şerif bu konuda şunları söyledi:
"Çin-Pakistan ekonomik koridoru iki ülke başta olmak üzere tüm bölgeye yarar sağlayacak. Söz konusu koridor, Çin'in Güney Asya ülkeleriyle ticaret yapması için maliyeti daha düşük ve ulaşımı daha kolay bir kanal sağlayacak. Bu koridor barış ve refahın simgesi olacak."
Çin-Pakistan ekonomik koridoru "Bir Kuşak Bir Yol" planının çekirdek projesi konumunda. Arap Denizi'ne yakın olan Gwadar Limanı koridorun güney ucunda yer alıyor. Öte yandan Pakistan hükümetinin yaptığı plana göre, Gwadar Limanı gelecekte Singapur, Hongkong ve Dubai gibi bir kent haline gelecek.
2013 yılının Şubat ayında Çin, Gwadar Limanı'nı işletme hakkını satın aldı.
Navaz Şerif Çin Uluslararası Radyosu muhabirine bu konuda şunları söyledi:
"Çin-Pakistan ekonomik koridoru bu bölgenin kaderini değiştirecek. Gwadar Limanı'nı işletme hakkını Çin'e teslim ettik. Gwadar Limanı'nın gelecekte daha önemli bir ekonomik merkez haline gelmesini umuyorum. Kaşgar'dan başlayan, Gwadar Limanı'na kadar uzanan Pakistan-Çin ekonomik koridoru iki ülkenin de çıkarlarına uyuyor."