info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin, Amerika Kitap Fuarı´nda onur konuğu


resim_2023-03-15_074923670.png28.05.2015 CRI Türkiye - "Geleceği Çin'le Tanıyalım" temalı 2015 Amerika Kitap Fuarı (BookExpo America) kapsamındaki Küresel Market Forumu'nun bu yılki onur konuğu Çin. Çin'in onur konukluğuyla ilgili etkinlik New York'taki Javits Convention Merkezi'nde düzenlendi.

Çin ile ABD arasındaki kitap telif hakkı ticareti hacmi, Çin'in yabancı ülkelerle toplam kitap telif hakkı tutarının dörtte birini oluşturuyor. Çin'in onur konuğu olarak katıldığı Amerika Kitap Fuarı'nın iki ülke arasında yayıncılık alanında işbirliğini ve kültürel teması ilerletmesi bekleniyor.

Çin'den fuara büyük katılım

Bu yıl Çin'den 150 yayın grubu ve yayınevi sergiye katılıyor. Çin'den bine yakın kitap fuarda sergilenecek. A Yi, Bi Feiyu, Cao Wenxuan ve Di An ünlü Çinli yazarlar, çeşitli etkinliklere katılmak için New York'ta olacak.

Çin, çok zengin bir programla New York'ta kendini gösterecek. Çin'in onur konukluğu kapsamında 4 yayıncılık zirvesi, 50'den fazla kitap basımı, yazarlar ve bilginler buluşması, tanıtım, sergi gibi 120'den fazla faaliyet yapılacak.

Çin Devlet Basın Yayın Radyo ve Televizyon Genel Müdür Yardımcısı Wu Shangzhi, forumun açılışında yaptığı konuşmada, farklı kültürlerin birbirini tanıması ve uyumlu bir dünya inşa edilmesi için kültürel faaliyetlerin önemine dikkat çekti.

Dünya halklarının ortak rüyası: Uyum ve barış

"Kitap yayıncılığı, kültür iletişiminde önemli bir köprü. Kitap, insanlar arasında ruhsal temasın taşıyıcısı. Kalıcı barış ve ortak refah içinde uyumlu bir dünya inşa edilebilmesi, dünya halklarının ortak rüyası. Bu, Çin halkının da ulaşmaya çalıştığı Çin Rüyası'yla örtüşüyor."

Çin'in fuarda tanıttığı "Xi Jinping'in Devlet ve Siyaset Düşüncesi" adlı kitap, Ekim 2014'ten bu yana 4 milyon 500 bin kopya basıldı.

"Çin'i Değiştiren Adam: Jiang Zemin" adlı biyografi kitabının yazarı ABD'li Robet Kuhn, fuar açılışında yaptığı konuşmada, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in devlet ve siyaset hakkındaki görüşlerini, Çin'in dünyaya tanıtması gerektiğini belirtti. Kuhn, farklı görüşlerin paylaşılması, bu tür kitapların yaygınlaşmasına yardımcı olacak dedi ve şunları ekledi: 

"Okurların dikkatini çekmek çok önemli. Bunun için etkili bir yöntem olarak, okurların önyargılarını tatmin etmek yerine, yeni bakış açılarıyla onları şaşırtmak gerekir."

Amerika Kitap Fuarı, 1947 yılında ABD Kitapevleri Derneği tarafından başlatıldı. Çin daha önce 2009 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'na, 2012 yılındaysa Londra Kitap Fuarı'na onur konuğu olarak katılmıştı. 2015 Amerika Kitap Fuarı, Çin'in yayıncılık sektörünün gelişmiş Batılı ülkelerle teması kurması için yeni bir şans. Bu fuar ayrıca, Çin ile ABD arasında diplomatik ilişki kurulmasından bu yana, Çin yayıncılık sektörününün ABD'de düzenlediği en büyük çaplı iletişim etkinliği olarak dikkat çekiyor.

Şu ana kadar Çin'de basılan kitaplar, 190'u aşkın ülke ve bölgede piyasaya açıldı. Çin'in 2013 yılında ithal ettiği kitap telif hakkı sayısı 18 bini aştı. Bunun 5 bin 500'ü ABD'den ithal edildi. ABD, Çin'in en büyük kitap telif hakkı ithalat ülkesi haline geldi. Aynı yıl, Çin'in ihraç ettiği kitap telif haklarının sayısı 10 bini aştı. Bunlardan 750'si ABD'ye ihraç edildi. ABD, Çin'in ikinci büyük kitap telif hakkı ihracat ülkesi konumunda.

Amerika Kitap Fuarı ayın sonunda tamamlanacak.