info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Asya’da ekonomik kriz nasıl aşılacak?


ASYA'DA ARTAN FİYATLARI SINIRLAMAYA VE YOKSULLUĞU AZALTMAYA YARDIMCI OLACAK KRİTİK ADIMLAR ATILMAZSA KISA SÜRE İÇİNDE BÜYÜK BİR GIDA KRİZİNİN SONUÇLARINA KATLANILACAĞI UZMANLARIN ORTAK GÖRÜŞÜ. KONU HAKKINDA ULUSLARARASI KURUM VE KURULUŞLARDAN SOMUT ADIMLAR BEKLENİRKEN, BÖLGESEL DAYANIŞMANIN GEREKLİLİĞİ İSE GÜNDEM KONUSU.
 
Covid-19 pandemisi, iklim değişikliği, kentsel göçler, tedarik zincirinin bozulması Ukrayna-Rusya savaşı ardından küresel enflasyon yükselmeye devam ediyor. Beklenen gıda krizi ile Asya kıtasında önümüzdeki yılların daha da sıkıntılı bir döneme gireceği tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, artan nüfus nedeniyle küresel gıda talebinin 2050 yılına kadar yüzde 60 artması bekleniyor. Gıda fiyatlarının artmasından en çok Asya ülkeleri etkileniyor. Aşırı yoksulluk, Güney Asya nüfusunun yüzde 20’si kadarının 1,90 doların altında yaşamaya zorluyor. Bangladeş, Butan, Hindistan, Laos, Nepal ve Pakistan’da 5 yaşın altındaki çocukların dörtte birinden fazlası yetersiz beslemeye bağlı sağlık sorunları yaşıyor.
Dünya Bankası kısa süre önce devam eden gıda güvenliği krizine tepkisini açıkladı ve tarım, beslenme, su ve sulama gibi alanlarda mevcut ve yeni projeler için 30 milyar dolara kadar kredi tahsisine karar verdi.
Ukrayna ve Rusya, dünya buğday ihracatının yüzde 29’unu oluşturuyor. Buğday ithalatının önemli bir kısmı bu ülkelere bağımlı olan Endonezya, Bangladeş ve Vietnam gibi ülkeler durumdan endişeli. Ancak, Ukrayna savaşından önce bile, Asya’da üretici ve tüketici enflasyonu, büyük ölçüde yükselen emtia fiyatlarının etkisiyle artış gösteriyordu. Son zamanlarda Hindistan’da enflasyon sekiz yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,8’e ulaştı.
Dünya Bankası, gıda güvenliği krizine yanıt vermek için önümüzdeki 15 ay içinde 12 milyar dolarlık yeni projelerin hazırlanması konusunda ülkelerle birlikte çalışıyor. Dünya, milyonlarca insanı gıda güvensizliğine itmekle tehdit eden birbiriyle örtüşen krizlerle karşı karşıyayken, tarımsal üretim uygulamalarını yeniden düzenlemenin dirençli bir dayanışma gerektiği uzmanların ortak görüşü.Dünya Manşet