Afrika´nın en büyük serbest ticaret bölgesi kuruluyor
11.06.2015 CRI Türkiye - Afrika'nın en büyük serbest ticaret bölgesi kuruluyor.
Doğu Afrika Topluluğu, Güney ve Doğu Afrika Ortak Pazarı ile Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na üye toplam 26 ülkenin temsilcileri, dün Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde bir araya gelerek söz konusu üç bölgesel ekonomik topluluğun öncülüğünde kıtanın en büyük serbest ticaret bölgesini kurmayı hedefleyen bir anlaşma metnine imza attı.
Afrika'nın ekonomik olarak kalkınması ve gelişmesi için 2010 yılında Afrika Birliği liderleri, 2017 yılında kıtadaki farklı ekonomik toplulukları birleştirip tek büyük pazar haline getirmeyi ve burada serbest ticaret bölgesi kurmayı amaçlayan bir hareket planı onaylamıştı.
Mısır'da düzenlenen toplantıya katılan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, serbest ticaret bölgesi anlaşması imzalanmasının, Afrika kıtasının geleceği için kilometretaşı olduğuna işaret etti. Serbest ticaret bölgesinin Mısır'ın Kahire kentinden Güney Afrika'nın Cape Town şehrine kadar uzanan geniş toprakları kapsadığını hatırlatan Jim Yong Kim, bu bölgenin oluşmasıyla Afrika'nın küresel ekonomide daha büyük rekabet gücüne sahip olacağına dikkat çekti. Bu bölgenin kurulmasından 26 ülkenin faydalanacağını dile getiren Jim Yong Kim, bu ülkelerin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları'nın 1 trilyon 200 milyar doları geçtiğini ve nüfusunun da Afrika'nın toplam nüfusunun yarısını oluşturduğunu belirtti.
Farklı unsurlardan dolayı uzun zamandır Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi fazla sayılmıyor. Haziran ayının başında düzenlenen 25. Dünya Ekonomik Forumu sırasında yayımlanan verilere göre Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, Afrika'nın dış ticaret hacminin yüzde 12'sini oluşturuyor. Bu oran, Asya ülkeleri arasında yüzde 55, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 70'ye ulaşıyor.
Afrika'da en büyük serbest ticaret bölgesinin kurulması hedeflenen anlaşmada Afrika ülkeleri arasındaki ticaretin büyümesinin önemi vurgulandı.
Tanzanya Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdullah Ömer Kigoda yaptığı konuşmada serbest ticaret bölgesinin kurulmasıyla Afrikalı ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasını beklediklerini dile getirdi. Abdullah Ömer Kigoda "dünya ticareti alanındaki istatistiklere göre Afrikalı ülkelerin çok sayıdaki malları, kıtanın dışına ihraç ediliyor. Serbest ticaret bölgesi, bir platform olarak Afrikalı ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasına olanak sağlayacak"dedi.
Aslında Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin küçük olmasına yol açan farklı sebepler bulunuyor. Güney Afrika Kalkınma Topluluğu İcra Kurulu Genel Sekreteri Stergomena Lawrence Tax, Çin Uluslararası Radyosu muhabirine verdiği demeçte şunları söyledi.
"Anlaşmanın imzalanmasıyla gümrük vergileri dahil olmak üzere farklı ticari engeller ortadan kaldırılacak. Böylece bu ülkeler arasındaki alışveriş daha kolay yapılabilecek. Ama serbest ticaret bizim için yetmiyor; sanayileşme ve ticarete kolaylık sağlayan altyapı inşası alanlarında da işbirliği yapmalıyız."
Anlaşmaya imza atılması, bu anlaşmanın hemen yürürlüğe gireceği anlamına gelmiyor. Farklı ülkelerin farklı siyasi sistemlerinden dolayı anlaşma, bu ülkelerin meclislerine sunulup değerlendirilecek. Meclislerde onaylandıktan sonra anlaşma, ilgili komisyon tarafından araştırılıp somut teknik düzenlemelerle son halini alacak.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, anlaşmanın imzalandığı toplantıda diğer Afirka ülkeleriyle enerji, ulaşım ve lojistik alanlarında işbirliğini yoğunlaştırmak istediklerini yineledi. Şu anki çabaların gelecek nesillerin gelişmesi için harcandığına işaret eden Sisi, "Afrika ülkelerinin karşı karşıya bulunduğu yüksek işsizlik sorununu çözmek için daha fazla yatırım çekmeliyiz. Bu sadece bize değil, gelecek nesillerimize de yararlı olacak" diye konuştu.
Toplantıda alınan bilgiye göre Afrikalı ülkeler, serbest ticaret bölgesini kurduktan sonra bu bölgeyi kıtanın batısındaki ülkelere bağlayan bir ekonomi topluluğu haline getirmeye çalışacak. Böylece, bütün Afrika kıtasını birleştiren bir serbest ticaret bölgesi de oluşturulacak.