ÇKP 20. Ulusal Kongresinin dünya için önemi
CGTN / Danny Haiphong
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi 16 Ekim’de başladı ve 2 bin 200’den fazla parti delegesini 19. Ulusal Kongre’de belirlenen hedeflerdeki ilerleme ve ileride başarılacak hedefler konusunu görüşmek üzere bir araya getirdi.
ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nin açılmasıyla Batı medyası, Çin hakkında imalı lafları dolaşıma sokarak ülkeye zarar verme girişiminde bulundu. Bu tür temelsiz söylentiler belirli ülkelerin, yani Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupalı müttefiklerinin Çin’in yönetim sistemini kötülemek için sonu gelmeyen girişimlerini gösterdi. Yine de ne kadar yapılırsa yapılsın Çin’e yönelik karalamalar ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nin dünya için önemini değiştirmiyor.
Batı medyasının hilelerinin aksine, ÇKP zaten dünyanın büyük bölümünde fena halde eksik olan üst seviye istikrarı gösterdi. ÇKP, somut adımlarla halka meşruiyetini kanıtladı. Çin, ÇKP’nin 2021 yılında her bakımdan orta düzeyde bir refah ülkesi olan “Xiaokang”ın ilk yüzyıl hedefine ulaşarak, ÇKP 20. Ulusal Kongresi'ne girdi. ÇKP, Çin’de aşırı yoksulluğu planlanandan önce yok etmeye önderlik etti ve Covid-19 salgını ile ABD liderliğinde çevreleme politikası gibi zorlukları metanetle ve kararlılıkla karşıladı. Çin halkının çıkarları ulusal kalkınmada ÇKP tarafından korundu ve barış ilkesi dış politikanın her yönünde Parti tarafından ön planda tutuldu.
“BARIŞ İLKESİ” DIŞ POLİTİKADA ÖN PLANDA TUTULUR
ÇKP 20. Ulusal Kongresi partinin ikinci yüzyıl hedefine, 2049 yılına kadar modern bir sosyalist ülkenin oluşturulmasında ilerlemenin yolunu hazırlayacaktır. Bu hedefteki önemli adım 2035 yılına kadar sosyalist modernleşme vaadini yerine getirmektir. ÇKP’nin sosyalist modernleşme arayışı sadece kalkınma amaçlı bir kalkınma değildir, aynı zamanda özü itibarıyla halkın refahıyla ilgili bağlantısı vardır.
Çin Cumhurbaşkanı ve ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, ÇKP 20. Ulusal Kongresi’ne sunduğu raporda, herkes için ortak refahı ve maddi, etnik, kültürel ve ekolojik ilerlemenin Çin’in toplumsal modernleşme sürecinin temel direkleri olduğunu teyit etti. Çin sadece bir bütün olarak ekonomik büyümeyi sürdürmeyecektir, aynı zamanda eşitsizliği azaltan, yolsuzluğu engelleyen, ortak refahı artıran ve doğal dünyanın ekolojik bütünlüğünü yeniden sağlayan kaliteli büyümeyi de sürdürecektir.
ÇKP bu nedenle tüm gezegenin geleceği için son derece önemli bir yol takip ediyor. Gerçekten de Çin’in kalkınması, 1,4 milyar nüfuslu ülkenin dünyanın en büyük imalat sektörüne sahip olması ve küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 18,5’inden fazlasını oluşturması dikkate alındığında küresel ekonomiyle derinden bağlantılıdır. Ancak ÇKP’nin sosyalist modernleşme arayışı aynı zamanda egemenliği, istikrarı ve barıştan ödün vermeden kalkınmaya çalışan ülkelere alternatif iş birliği modeli sağlamaktadır.
KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ MODELİ
Cumhurbaşkanı Xi ÇKP 20. Ulusal Kongresi’ne sunduğu raporda, te kutuplu, Batı liderliğinde sömürgeleştirme çerçevesi, hükmetme ve eşitsizlik dışında ekonomik olarak ilerlemek için insanlığa “yeni bir çözüm” sunmaktadır. Xi, Çin’in saldırganlığa ve diğer ülkelerin egemenliğine müdahaleye karşı kararlı şekilde durduğunu vurguladı. Bu, Çin’in peşinde olduğu yararların herkesçe paylaşıldığı anlamına gelmektedir. Benzeri görülmemiş küresel sorunlar çağında yükselen Çin üzerindeki ÇKP liderliğinin istikrarı insanlığa daha fazla umut veriyor. Örneğin, Ukrayna’da ABD liderliğindeki hamleler dünyayı küresel bir çatışmaya daha da yakınlaştırdı ve beraberinde Rusya’ya yönelik yaptırımların ters tepen etkisiyle açlığı, yoksulluğu ve enflasyonu getirdi.
Bu çatışma boyunca ÇKP her tür yaptırıma karşı uzun süredir devam muhalefet politikasını sürdürdü ve barışa ortam sağlamada önemli diplomatik ve ekonomik kanalları kullandı. Küresel Güney’deki yoksul ülkeler, Dünya Bankası’nın sadece ulaştırma projeleriyle bütün dünyada yaklaşık 40 milyon insanı yoksulluğunu azaltacağını tahmin ettiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi gibi kazan-kazan fırsatlarından yararlanabilir.
ÇKP 20. Ulusal Kongresi’ne küresel ilginin artması değişen dünyanın yansımasıdır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki on yıllarda “çok partili demokrasi” ABD’nin hâkim olduğu bir küresel düzende iyi yönetim için standart olarak görüldü. ABD ile Avrupa Birliği (AB) için gelen fırtınalı ekonomik krizler ve militarizm kışı, ABD liderliğindeki tek kutuplu düzen ve Çin’in küresel iş birliği modeli arasında çelişkiyi keskinleştiriyor. İnsanlık yoksulluk, iklim değişikliği, savaş ile Covid-19 salgını gibi halk sağlığı krizlerine gerçek, ortak çözümler getirilmesi için haykırıyor ve ÇKP, dünyanın ilham alabileceği bu hedeflere doğru bir yol çiziyor.