DEİK, Türkiye ve Çin iş dünyasını İstanbul da buluşturdu.
Türk iş dünyasının kuzey yıldızı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk ve Çin iş dünyasının önde gelen isimlerini İstanbul’da bir araya getirdi. DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi, ÇİNSİAD ve ÇİNKOBİ iş birliğiyle düzenlenen Türkiye-Çin İş Dünyası Buluşması etkinliği Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, DEİK Başkanı Nail Olpak, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Elçi Müsteşarı Dr. Liu Yuhua, Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Zhou Yanquan, ÇİNKOBİ Derneği Başkanı Li Muzi, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu ve iki ülkeden 100’e yakın iş insanının katılımıyla gerçekleşti.
BÜYÜKELÇİ LİU SHAOBİN: “ÇİN VE TÜRKİYE, KALKINMA STRATEJİLERİNİN UYUMUNU ARTIRABİLİR”
Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin istikrarlı şekilde büyüdüğünü belirten Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, “Çin yeni bir çift döngülü kalkınma modelinin inşasını hızlandırıyor. Türkiye ise yeni bir kalkınma vizyonuna doğru ilerliyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki iş birliğinin artması için çok geniş bir potansiyel bulunuyor. Gelecek sene Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını kutlayacak. Çin ve Türkiye kendi hayallerini gerçekleştirme sürecinde kalkınma stratejilerinin uyumunu artırabilir, karşılıklı güveni artırabilir, iş birliğini derinleştirebilir, dünya barışının kurulmasına ve dünyanın kalkınmasına katkılarda bulunabilirler. Çin ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 51 yılda, iki ülke arasındaki ilişkiler olağanüstü bir yolculuktan geçti. İki ülke arasında iyi bir gelişme ivmesi sürüyor. Özellikle son yıllarda iki devlet liderinin ilgileriyle her iki taraf da bütün alanlarda iş birliğini derinleştiriyor ve önemli faydalar sağlıyor. İki ülke iş dünyaları arasında iş birliğini artırmalı, güçlü bir iş ortamı sağlamalı ve karşılıklı anlayışımız geliştirmek için daha çok çaba göstermeliyiz. Stratejik iş birliğimizin geliştirilmesi için birlikte çalışmalıyız. Türkiye ile Çin, G20 üyesi ve yükselen ülkeler olarak, küresel ve bölgesel iş birliğimizi artırmalıyız. Biz daima iş dünyalarımız için çözüm üretmeye hazırız. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ile orta koridor planınının entegrasyonunu desteklemeliyiz. Aynı zamanda dijital ve yeşil ekonomi başlıklarında yeni bir platform oluşturmalıyız.” dedi.
OLPAK: “KARŞILIKLI TİCARETTE YARI YARIYA DENGELENMİŞ BİÇİMDE İLERLEMELİYİZ”
Salgınla birlikte küresel ticarette yaşanan değişime dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, “Bu zorlu dönemde tedarik zincirinin ne kadar önemli olduğunu anladık ve sürecin kazananlarının tedarik zincirini koparmayanların olduğunu gördük. Dijitalleşmenin hızla artan etkisi ve dijital ekonomi gerçeğini konuşurken, Yeşil Mutabakat’ı da daha fazla konuştuk. Ancak savaşla birlikte nükleer enerjiyi hayatımızdan çıkarmayı konuştuğumuz bir süreçten, aniden nükleer enerji ve kömürün kullanılabileceğinden söz edilmeye başladı. Dolayısıyla iş dünyası temsilcileri olarak, bu değişimlerden almamız gereken önemli dersler var. Bugün Türkiye ve Çin ile ticaret yapan, yatırımları olan iş insanlarımızla birlikteyiz. Çin’in bu sürecinden öğreneceğimiz çok şey var. ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan 5 yıllık süreç içerisinde ikili ticaretimizin 100 milyar dolara gidebileceğini ifade etti. Bizler iş dünyası temsilcileriyiz. Çin bütün dış ticaret fazlasını Türkiye üzerinde vermek durumunda kalmamalı. Biz, Türkiye'de ‘Kuş tek kanadıyla uçamaz' diye bir ifade kullanırız. Eğer 100 milyar dolara giderken biz 90 milyar dolar açık verirsek öncelikle iş dünyası olarak, buradan dolayı kendimize iyi bir ders çıkartmalıyız. Türkiye adına net pozitif ayrımcılık talep ettiğimizi söylemek isterim. Çünkü uzun vadede bu sürdürülemez olur ve ortaya başka komplikasyonlar karşımıza çıkabilir. Sorumluluğun her iki iş dünyasında olduğu bilinci ile ikili ticaret hacminde 100 milyar dolara gideriz; ama yarı yarıya dengeli bir şekilde gitmeliyiz” dedi.
ZHOU YANQUAN: “ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TOPLAM TİCARET HACMİ 100 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR”
Özellikle son 5 yılda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin her yıl yeni bir seviyeye ulaştığını vurgulayan ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan, “Çin ve Türkiye'nin diplomatik ilişkiler kurmasının üzerinden 51 yıl geçti. Son 10 yılda, özellikle son 5 yılda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler her yıl yeni bir seviyeye ulaştı. Buna inanmak için her türlü nedenimiz var ki, Önümüzdeki 5 yıl içinde Çin ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi rahatlıkla 100 milyarı aşabilir. Günümüz dünyasında birçok belirsizlik yaşanıyor. Rusya-Ukrayna savaşının devam eden etkisi ve COVID-19 salgını ile birlikte Çin pazarının arz tarafı ve orta seviye ürünlerin alıcıları veya satıcıları şunu hissetti. Avrupa'daki durum, doğal gazın kesilmesi nedeniyle sanayi zincirinin terminal veya üretim merkezinin devredilmesi nedeniyle giderek daha ciddi hale geldi. G20’nin iki yükselen pazar üretim merkezi olan Türkiye ve Çin, uluslararası pazarın dolaşımına çok bağımlı. Çin ve Türkiye'deki girişimciler, bugün olduğu gibi daha fazla iş fırsatı alışverişi ve ticaret politikası yürütmeli. Kaynaklar, enerji, yüksek teknoloji, e-ticaret, inovasyon vb. alanlardaki iş birliğini güçlendirebiliriz. Karşılıklı yatırımların artırılması, vize kolaylıklarının sağlanması, girişimcilerin devlet yönetimlerine önerilerde bulunması, iş çevrelerimiz arasındaki bu tip buluşmalarının sayısının artması, iki ülke arasındaki para takaslarının kullanımını ve bunu yükseltme politikalarının teşvik edilmesi için birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.
KURDOĞLU: “ÇİN, TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ORTAK”
Çin’in, Türk iş dünyası açısından yeni iş yapış şekilleri edinme ve hızlı gelişmelere ayak uydurma konularında önemli kapılar açtığına dikkat çeken DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, “Çin, Türk iş dünyası için çok önemli bir ortak ve bu kritik önem her geçen yıl daha da artıyor. DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi olarak, iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini daha da ileriye taşımak adına var gücümüzle çalışıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti’nin hem Ankara hem de İstanbul’daki diplomatik temsilciliklerinin vermiş olduğu destekleri her zaman yanımızda hissediyoruz. DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi olarak, ÇİNSİAD ve ÇİNKOBİ gibi önde gelen Çin iş dünyası kuruluşlarıyla önümüzdeki dönemde daha fazla iş birliği yapmayı hedefliyoruz. 2022 yılı Nisan ayında yayınladığımız “Kuşak ve Yol Girişimi” raporuyla iki ülke arasındaki ticareti ve dinamikler, salgın sonrası dünya konjonktüründe detaylı bir şekilde değerlendirildi. Ayrıca, Çin’e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu ile Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin daha dengeli bir şekilde büyümesine yönelik çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.
LI MUZI: “ÇİNKOBİ DERNEĞİ, ÇİN'E GİDEN HERKES İÇİN YENİ BİR YOL”
Çinli özel şirketlerin üye olduğu bir yapı ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden ÇİNKOBİ Derneği Başkanı Li Muzi, “Bugünkü toplantının sadece bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. Türkiye'ye yerleşmiş Çinli yatırımcılar olarak, tanışmak için birçok fırsatımız olduğuna inanıyoruz. Bizler Türkiye'de faaliyet gösteren Çinli girişimcileriz ve imajımız, Türk halkının ve girişimcilerin Çin'e nasıl gördüğünü etkileyecek. Çinli bir şirket, Türkiye'ye yatırım yapmayı planladığı zaman ilk önce buradaki Çinli İş Adamları Derneği’ne danışmayı düşünecek. Kuruluşumuzdan bu yana geçen altı ay içinde, onlarca Çinli şirket danışmak için bizimle iletişime geçti. Çin ile ekonomik bağınız ya yatırımdır ya ticarettir. Dolayısıyla ihtiyacınız olan ilk şey Çin'e gitmek için vizedir ve biz bu konuda da size yardımcı olabiliriz. Türk iş dünyasının Çin pazarını daha iyi anlaması ve Çin’de ideal iş ortaklarını bulması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda DEİK/Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri ve DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi’ne yoğun çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye-Çin İş Dünyası Buluşması etkinliğinin sponsorları ise, TAB Gıda Yatırımları (TFI) ve Aksa Jeneratör oldu.ÇİN AA