Yılın ilk yarısında yüzde 7 büyüme
16.07.2015 CRI Türkiye - Çin'de yılın ilk 6 ayına ait ekonomik veriler 15 Temmuz'da açıklandı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, yılın ilk 6 ayında ekonominin yüzde 7 büyüdüğünü açıkladı. Çin ekonomisinde istikrarlı gelişmenin sürdüğü gözlendi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun bugün açıkladığı verilere göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 7 büyüyerek 9,68 trilyon yuana ulaştı. Büyük ölçekli sanayi işletmelerin gerçekleştirdiği katma değer arka arkaya 3 aydır artış gösterdi.
Sabit sermaye yatırımındaki büyüme hızında yaşanan gerileme temel olarak önlendi. Mayıs ve Haziran aylarındaki sosyal tüketim perakende satış hacmi sürekli arttı.
Ekonomi rasyonel şekilde gelişiyor
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Sheng Laiyun genel olarak ekonominin rasyonel şekilde seyrettiğini ve kontrol altında bulunduğunu vurguladı. Sheng Laiyun bu konuda şunları kaydetti: (SES-1)
"Bu yılın ilk 6 ayında Çin ekonomisi yüzde 7 oranında büyüdü. Ekonomi istikrarlı bir gelişme eğilimi gösterdi. Tüketim fiyatları endeksi (CPI) yüzde 1,2 ile 1,5 oranında korunarak temel olarak istikrarlı durumda tutuldu. İstihdam durumunun öngörülenden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yılın ilk 6 ayında 7 milyon 180 binden fazla kişi istihdam edildi. Bu yıllık hedefin yüzde 71,8'inin tamamladığını gösteriyor. Kayıtlı işsizlik oranı 5,1 olarak tespit edildi. Tüm bu endekslere bakıldığında, ulusal ekonomimizin rasyonel bir boyutta bulunduğunu söyleyebiliriz."
Başlıca endekslerde iyileşme yaşanırken, Çin ekonomisinin yapısı da giderek sağlıklı hale geliyor.
Hizmet sektörünün milli ekonomideki payı yüzde 49,5'i buldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 büyüdü. Tüketimin, ekonomik büyümenin hızlandırılmasına sağladığı katkı da giderek arttı. Tüketimin bu yılın ilk 6 ayında ekonomik büyümeye sağladığı katkı yüzde 60'a ulaştı.
Halkın günlük yaşamına gelince, bu yılın ilk 6 ayında vatandaşların gelirinde büyüme hızı milli ekonomik büyüme hızının üstünde bulunuyor.
HSBC Çin Şirketi Başekonomisti Qu Hongbin, Çin ekonomisinin gerilemeden kurtularak yavaşça yükselmeye başladığını savunuyor: (SES-2)
"Milli ekonomi yüzde 7 oranında büyüdü. Bu gelişme, ekonomide gerileme baskılarına rağmen, yavaşça yükselişe geçildiğini gösteriyor. Özellikle sanayi sektöründe Haziran ayında olumlu bir eğilim görüldü. Büyük ölçekli sanayi işletmelerinin katma değeri artmaya başladı. Bu son derece önemli. Çünkü, milli ekonominin karşılaştığı baskıların çoğu sanayi sektöründe. Bu olumlu gelişmenin arkasında bir dizi tedbirin alınması, idari yetkilerin gevşetilmesi var. Sanayi sektöründe görülen bu olumlu eğilimin sürdürülüp sürdürülemeyeceğine bakacağız."
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Sheng Laiyun, birçok sorun ve meydan okumaya rağmen, yılın ikinci yarısında ekonomik istikrarın korunabileceğini vurguladı.
Sheng Laiyun, kendi görüşüne destek sağlayan bazı unsurları sıraladı: Çin'de sanayileşme ve kentleşme süreci hızlı şekilde devam ediyor. Tüketim istikrarlı boyutta gelişecek. Bu yılın ilk yarısında çıkarılan politikaların etkisi yavaşça kendini göstermeye başlayacak. Emlak piyasasında canlanma güçleniyor. Bu sektörde yatırım, satış ve yeni inşa yüzölçümü gibi endekslerde olumlu bir eğilim meydana geldi.
Sheng Laiyun, tüm yıl için büyüme hızının yüzde 7 oranında gerçekleştirilmesi için güvene sahip olduklarını söyledi ve şunları ekledi: (SES-3)
"Bu yılın ikinci yarısında ekonomi, büyük olasılıkla yılın ilk yarısına göre daha iyi olacak. Son birkaç yıl içindeki endekslere bakıldığında, Çin ekonomisinde istikrar artıyor. Bu son derece net bir eğilim. Milli ekonomimiz son 5 yıl içinde sürekli toparlama yaşıyor. Son 3 yılda dalgalanma küçüldü, istikrarlı gelişme kuvvetlendi. "