info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çinli kurtarma ekibi Türkiye’de zamanla yarışıyor.


10 Şubat saat 15.45’te, Çin Arama-Kurtarma Ekibi (CISAR) ve yerel kurtarma ekipleri birlikte çalışarak şiddetli depremle sarsılan Antakya kentinde enkaz altından bir kadını başarıyla kurtardı. Bu CISAR ekibinin kurtardığı dördüncü kişiydi.
 
CISAR ekibi başkanı Zhao Ming, aynı gün Çin Medya Grubun’na (CMG) konuştu.
Zhao Ming, deprem sonrası en önemli zaman dilimi olan 72 saatlik sürenin dolması ve havanın çok soğuk olmasına rağmen, hayatta kalanları bulmak ve onları profesyonel ve bilimsel yöntemlerle mümkün olan en kısa sürede kurtarmak için zamanla yarıştıklarını söyledi.
CISAR ekibi hakkında bilgi veren Zhao, “Profesyonel eğitimler gören ekip üyelerimiz arasında kıdemli deprem mühendisliği uzmanları bulunuyor. Onlar bir evin hasar gördükten sonra hangi parçalarının riskli olduğunu biliyorlar. Bunun dışında ekip üyelerimizin sağlık durumunu kontrol eden sağlık personeli de ekibimize eşlik ediyor.” dedi.
Türkiye'nin güneyinde, Suriye sınırı yakınlarında 6 Şubat’ta peş peşe 7 büyüklüğünü aşan iki deprem meydana geldi. Türkiye ve Suriye hükümetleri ve kurtarma servisleri tarafından verilen haberlere göre, 12 Şubat itibarıyla iki ülkedeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bine yükseldi. Çin hükümeti, Türkiye hükümetinin talebi üzerine Türkiye’ye CISAR ekibi göndermeye karar verdi. 82 personelden oluşan ekip, 7 Şubat’ta Air China Hava yolları’na ait charter uçakla deprem bölgesine gitmek için yola çıktı.
Zhao Ming, daha önce birçok uluslararası kurtarma deneyimi edinmiş olan CISAR ekibini bu acil görevi aldıktan sonra düzenli bir şekilde hazırlık yaparak deprem bölgelerinin mesafesi, jeografisi ve ortamına göre ilgili ön analiz yapıp bir planlama ortaya koyduğunu aktardı.
8 bin kilometrelik uçuştan sonra 8 Şubat sabaha karşı Adana Havalimanı'na ulaşan CISAR ekibi depremden en ciddi hasar gören Antakya kentine geçerek kurtarma çalışmalarına başladı. 9 Şubat gece saat 01.30’da CISAR ekibi ve yerel kurtarma ekipleri birlikte çalışarak hamile bir kadını 8 katlı bir evin enkazından başarıyla kurtardı.
9 Şubat öğleden sonra ekip, Antakya'da çöken iki binada mahsur kalan iki kişiyi buldu ve yerel kurtarma ekipleriyle iş birliği içinde çalışmaya başladı.
İki grup halinde çalışan CISAR ekibi, aynı gün saat 14:00’te enkaz altından bir kadını ve saat 20:00’de mahsur kalan bir diğer kadını kurtardı.
Deprem sonrası en önemli zaman dilimi olan 72 saatlik sürenin dolmasına rağmen CISAR ekibi, zamanla yarışarak asla vazgeçmedi.
Bölge sakinleriyle iletişime değinen CISAR ekibi başkanı Zhao Ming, “Yöredeki halk olsun, yerel kurtarma ekipleri olsun, hepsi bize büyük güven veriyor.” dedi.
 
Önümüzdeki birkaç gün içindeki planlamalarını açıklayan Zhao, “Sahada belirli bir planlama yapmak zordur. Belli bir hedef etrafında kurtarmaya devam ediyoruz. Önemli olan, ekibimizin gücünün ve azminin korunmasıdır. Adım adım bir an önce hayat kurtarmak yapabileceğimiz tek şeydir. Enkaz altında sağ kalan ve kurtarmayı bekleyenlerin hâlâ olduğuna inanıyoruz.” ifadesini kullandı.
2001 yılında kurulan CISAR ekibi, Birleşmiş Milletler tarafından da onaylandı.
Ekip, son 22 yılda Cezayir, Endonezya, Japonya ve Nepal dâhil birçok ülkede kurtarma çalışmalarına katıldı. Türkiye’deki deprem sonrası kurtarma çalışmaları, CISAR ekibinin 12. uluslararası insani kurtarma misyonu oldu.
Çin Acil Durum Yönetimi Bakanlığı'na göre, Türkiye'de 10 Şubat itibarıyla Çin’den 288 kişiden oluşan toplam 15 sivil arama ve kurtarma ekibi deprem bölgelerinde çalışma yürütüyor.cri türk