Çinli öğretmen enkaz altında yaşam aradı.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda ülkeden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri ve yardım gelmeye başladı.
Çin'in her yerinden binlerce kurtarıcı, uluslararası yardım çağrısı için başvurdu. Çinli ilk kurtarma ekibi, depremlerden 48 saat sonra Türkiye'ye ulaştı.
Acil Durum Yönetimi Bakanlığı'nın rehberliğinde, Türkiye'deki deprem müdahalesi için Çin'in sivil yardım personelini organize etmek amacıyla kurulan koordinasyon ana kampına göre, 14 Şubat'a kadar Çin'in sivil kurtarıcıları Türkiye'de hayatta kalan 23 kişi ve 181 yaralıyı kurtardı.
Çin'in Mavi Gökyüzü Kurtarma Ekibi'nin mavi miğferini ve üniformasını giyen Xu Yingqiang, Türkiye’ye gelen yüzlerce Çinli kurtarıcıdan biri.
Xu Yingqiang ve ekip arkadaşları, Kahramanmaraş'ta beş günlük kurtarma görevlerini tamamladıktan sonra Çarşamba günü İstanbul'a hareket etti.
Kahramanmaraş, aynı zamanda, kendisine Çince Zhou Shixi adını veren Türk tercüman İrem'in de memleketi. İrem, Xu'ya memleketinin bu şekilde yok edildiğini görmenin zor olduğunu ve Çinli kurtarıcılara ülkesine yardım için hiçbir çabadan kaçınmadıkları ve yerel halka umut verdikleri için teşekkür etmek istediğini söyledi.
Xu, 2013 yılında Çin'in güneybatısındaki Sichuan Eyaletinde Ya'an'ı vuran depremin ardından kurtarıcıların hayatta kalanları nasıl kurtardığına tanık olduktan sonra bir kurtarma ekibi kurmaya karar verdiğini söyledi. Bir yıl sonra memleketinde ilk Mavi Gökyüzü Kurtarma Ekibi’ni kurdu ve şu anda 200'ün üzerinde takım üyeleri bulunuyor.
Xu normalde Çin'in kuzeyindeki Hebei Eyaletindeki Handan şehrinde bir mesleki eğitim merkezinde kurtarma becerileri eğitmeni olarak çalışıyor.
Şehrin Mavi Gökyüzü Kurtarma Ekibi ekip lideri olan 42 yaşındaki Xu, Türkiye'deki depremin ciddiyetiyle ilgili haberleri gördükten hemen sonra yardım görevine katılmak için başvurdu.
Titiz nitelik değerlendirmesinden sonra Xu, Çin tarafından Türkiye'ye gönderilen 11. gönüllü grubu olarak seçildi.
Kurtarmanın sınırları olmadığını belirten Xu, CGTN'ye 'Daha fazla bekleyemeyeceğimi düşündüm. Zaman hayat demektir. Oraya ne kadar erken gidersem daha fazla hayat kurtarmaya yardımcı olabilirim,' dedi.
Yanlarındaki yaşam dedektörleri, matkaplar, kesiciler, makaslar ve koruma donanımları dahil ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi getiren Xu ve diğer 6 kurtarıcı 11 Şubat'ta Kahramanmaraş'a geldi.
Ellerinde yaşam dedektörleri bulunan Xu ve ekip arkadaşlarına, kurtarmada çok önemli bir aşama olan enkaz altındaki insanları tespit etme görevi verildi. Bazen bir kişinin yerini tespit ettikten sonra, başka bir noktada yaşam aramak için kazı yapmaları için görevi yerel kurtarma ekiplerine devrediyorlardı.
Xu, 'Yaşam tespiti ve kazı, enkaz altında kalanların yerini belirlemek için genellikle birkaç kez tekrarlanır. Kazı bir veya iki gün kadar uzun veya iki ila üç saat kadar kısa sürebilir' dedi.
Xu'nun takım arkadaşları Çin'in farklı şehirlerinden geliyor. Komutandan kayıt cihazına kadar, ekip içinde net bir iş bölümü vardı.
Üç yerel tercüman, kurtarma operasyonlarını etkileyebilecek başarısız iletişim korkusuyla onları yakından takip etti. Türkçe öğrendikleri ilk kelimelerden biri 'kimse var mı' oldu ve grup halinde hayat tespiti yaparken bağırdılar.
Tercümanların yardımıyla Xu'nun ekibi, diğer ülkelerden kurtarma ekipleriyle yan yana çalışarak kurtarma planlarını tartıştı ve kurtarma becerilerini paylaştı.Cri türk