info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Xi ve Erdoğan´ın siyasi güven görüşmesi


30.07.2015 CRI Türkiye - Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak ilk Çin ziyaretine başladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün öğleden sonra Erdoğan'la bir araya geldi.

İki lider, ilişkilerin gelişme yönünün belirlenmesi ve karşılıklı siyasi güvenin sağlamlaştırılması hususunda mutabık kaldı. Liderler ayrıca, iki tarafın çıkarlarını ilgilendiren konularda karşılıklı destek ve stratejik işbirliği boyutunu genişletme sözü verdi.

Xi Jinping'den Erdoğan'a takdir

Cumhurbaşkanı Xi Jinping şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkan Erdoğan, daha önce iktidar partsinin genel başkanı, başbakan ve şimdi de Cumhurbaşkanı olarak üç kez Çin'i ziyaret ettiniz. Bu, Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine verdiğiniz önemi yansıtıyor. Bunu takdirle değerlendiriyorum."

Her ne kadar Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak ilk Çin ziyaretini gerçekleştirmiş olsa da, iki lider daha önce çeşitli platformlarda bazı görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Xi, Erdoğan'la içten temas kurup fikirbirliğine vardığını ifade etti:

"Çin ve Türkiye'nin, çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirlerine destek sağlamalarını ve iki ülke arasında stratejik işbirliği boyutunun genişletilmesi gerektiğini savunuyoruz. Çin-Türkiye ilişkilerinin muhasebesini yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişme yönünü belirlemeliyiz, karşılıklı siyasi güveni sağlamlaştırarak, iki ülkenin gelişme planlarının örtüşmesini sağlamalıyız."

Erdoğan: Çin'i hedef alan faaliyetlere izin vermeyiz

Erdoğan'ın ve Türk hükümetinin, herhangi bir kimsenin Türkiye topraklarında Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verecek faaliyetlerde bulunmasına izin vermeyeceğini ve terörizmin her türlüsüne karşı çıktığını defalarca yinelediğini belirten Xi Jinping, Türkiye'nin bu tavrını takdirle karşıladıklarını ve güvenlik alanında Türkiye'yle işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Xi, Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkilerinin doğru bir yörüngede ilerlemesi için iki ülkenin yasama ve hükümet kuruluşlarının yoğun temasta bulunmalarına, siyasi diyalog ve karşılık güveni artırmalarına destek verdiklerini kaydetti.

Tek Çin politikasına kararlı destek

Erdoğan, Xi ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin "Tek Çin" politikasına verdiği kararlı desteği yineledi.

Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklediklerini belirten Erdoğan, "Doğu Türkistan İslamî Hareketi" dâhil olmak üzere terör örgütlerinin Çin'i hedef alan faaliyetlerine karşı çıktıklarını vurguladı.

Bu alanda Çin'le işbirliğini güçlendireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Çin arasındaki stratejik işbirliğinin zarar görmesine asla izin vermeyeceğini söyledi: (ses fonu3)

"Çin ve Türkye, diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 45. yıldönümünü karşılyacak. Şu an iki ülke arasında 2010 yılında kurulan stratejik işbirliği ilişkilerini sağlam adımlarla ilerletiyoruz. İkili ilişkilerimize hep stratejik bir yükseklikten bakıyoruz. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güveni artırarak, halklar arasında teması daha da geliştireceği inancındayız."

Çin ve Türkiye, Asya kıtasının doğu ve batısında yer alıyor. Türkiye, özel coğrafi konumuyla Çin'in ortaya koyduğu Bir Kuşak - Bir Yol düşüncesinde önemli bir ülke olarak dikkat çekiyor.

Xi Jinping, ortak işbirliği, ortak gelişme ve ortak refahın gerçekleştirilmesi için Bir Kuşak - Bir Yol düşüncesini Türkiye'nin kendi gelişme stratejisyle örtüştürmeye hazır olduklarına işaret etti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısısı Zhang Ming, iki liderin görüşmesinin ardından basına bilgi verdi şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'in ortaya koyduğu Bir Kuşak-Bir Yol düşüncesine büyük ilgi duyduğunu ve projenin inşa çalışmalarına katılmak istediklerini belirtti. İki lider, Çin'in ortaya koyduğu Bir Kuşak-Bir Yol düşüncesi ile Türkiye'nin kendi gelişme stratejisinin örtüşeceğini ve bu çerçevede iki tarafın çeşitli alanlarda işbirliğinin güçlendirileceğini savunuyor. Hızlı tren altyapısını geliştirmek isteyen Türkiye, Çinli işletmelerin Türkiye'de bu alanda faaliyet göstermelerini arzu ediyor."

İki taraf, Çin-Türkiye ekonomik ve ticari işbirliğinin orta ve uzun vadeli gelişme planı, Çin-Türkiye karşılıklı yatırım geliştirme ve koruma anlaşması, Çin-Türkiye başbakan yardımcıları işbirliği komitesi mekanizmasının kurulmasıyla ilgili muhtıra gibi çeşitli belgeleri imzaladı.

Ziyaretin en dikkat çeken başlıklarından biri de Türkiye'nin Hongqi-9 (HQ-9 FD-2000) füze savunma sistemini satın alıp almayacağı konusu. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısısı Zhang Ming, savunma işbirliği alanında ortak niyette bulunan Çin ve Türkiye'nin, işbirliğini güçlendireceğini belirtmekle yetindi.