TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Tashilhunpo Tapınağı´ndaki rahiplerin bir günü
Tashilhunpo Tapınağı´ndaki rahiplerin bir günü
11.08.2015 CRI Türkiye - Tibet'in Şigatse bölgesindeki Niseri dağında yer alan Tashilhunpo Tapınağı, Şigatse'nin en büyük tapınağı konumunda. Tapınakta yaşayan 900'den fazla Tibet Budizmi rahibinin bir günü, dini öğretileri okumak ve dünya barışı ile insanların mutluluğu için dileklerde bulunmakla geçiyor.
Tashilhunpo Tapınağı, Çin'in Ming hanedanlığı döneminde 1447 yılında inşa edildi. Tashilhunpo, Tibet dilinde uğur anlamına geliyor. Tapınak aynı zamanda, Pançen Lama liderliğindeki Tibet Budizmi kolunun faaliyet gösterdiği yer olarak biliniyor. 4. Pançen Lama'nın tapınağın liderliğine gelmesinden sonra tapınak, Pançen Lama'ların önemli faaliyet yeri haline dönüşmekle beraber daha çok vatandaşın sağlık ve mutluluk dileklerinde bulunduğu kutsal bir mekan oldu.
Tapınakta kalanlar, yalnızca rahiplerden oluşmuyor. Tibet Budizmi'ne inanan birçok Tibetli vatandaş da Tashilhunpo Tapınağı'nda ibadet ediyor. Özellikle burada dini törenlerle kutsanan Buda heykellerini evlerine götürüp bu heykellerin önünde ibadet ediyorlar.
"Tapınakta huzura kavuştum"
15 yaşındayken Tashilhunpo Tapınağı'na gelerek burada 5 sene kalan Jia Yang isimli bir rahip, huzura kavuşmak için tapınağa geldiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Burada huzurlu ve mutlu yaşıyorum. Tapınakta yaşamak insanı, hayati sıkıntılardan uzak tutuyor. Dışarıdaki yaşam ise sıkıntılar getiren çok fazla karmaşa ile dolu."
Tashilhunpo Tapınağı'nda bulunan her rahip dini öğretileri okumanın yanı sıra farklı bir göreve de sahip. Bazıları tapınağın düzenini korumakla yükümlüyken, bazıları da yemek pişirmek ve dışardan gelen hastaları tedavi etmek gibi sorumluluklar üstleniyor.
Tapınakta Budizm dersleri de veriliyor
Tashilhunpo Tapınağı'nda 30 sene kalan Duo Sang isimli bir rahip, tapınaktaki yaşamın basit ve kurallı olduğunu söyledi. Rahiplerin bazen Budizm tarihi ve kültürüyle ilgili dersler aldıklarını belirten Duo Sang, tapınağın ülkenin iç kesimlerindeki başka tapınaklarla da iletişim halinde olduğunu kaydetti. İç kesimdeki birçok yere gittiğini ifade eden Duo Sang, konuyla alakalı şunları söyledi:
"Shandong eyaletinin Qindao kenti, Jiangsu eyaletinin Suzhou kenti ve Shan'anxi eyaletine gittim. Oralarda aldığım eğitim sayesinde bilgi dağarcığımı genişlettim."
Duo Sang'ın aksine, Tibet'in dışına hiç gitmeyen Jia Yang ise, tapınaktaki yaşamın renkli olduğunu ve bu yaşama alıştığını belirtti. Jia, her sene Ağustos-Ekim aylarında 11. Pançen Lama'nın tapınakta verdiği dini dersler sayesinde daha çok şey öğrendiğini ifade etti ve ekledi:
"Burada dini kitaplar okuyup ibadetler ederek, her daim iyi işler peşinde olmam gerektiği ahlakını edindim."
Diğer gençler gibi sosyal medyada aktif olmayı seven 20 yaşındaki Jia Yang, tapınaktaki hayatından kareleri ve kendisini nasıl geliştirdiğine dair duygularını her gün Wechat (Çin'in popüler sohbet uygulaması) sayfasında paylaşıyor.