Çin para birimi uluslararasılaşma yolunda
14.08.2015 CRI Türkiye - Para birimi yuanın değerini düşüren Çin'in, ihracatı arttırmayı değil, yuanın uluslararasılaşmasını hızlandırmayı amaçladığı kaydedildi.
Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Devlet Döviz İdaresi Müdürü Yi Gang, bugün düzenlediği basın toplantısında döviz kurunda yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dolar kurunda görülen hareketlerin sınırlı çerçevede olduğunu belirten Yi, bunun yuanın uluslararasılaşması açısından faydalı olduğunu ifade etti.
Sabit ve katı kuru sürdürülemez bulan Yi Gang, ekonominin uzun vadeli gelişmesinde esnek kur sisteminin hem kalkınma için stabilizatör hem de dış ödemeler dengesi için dengeleyici olacağını söyledi.
Bank Of Communications Baş Ekonomisti Lian Ping ise, döviz kurunun oluşumunda piyasanın daha fazla belirleyici olacağını, bunun yuanın uluslararasılaşması için faydalı olduğunu kaydetti.
Lian Ping, bu konuda şunları söyledi:
"Uluslararası bir para birimi, ödeme işlevinin yanı sıra, yatırım ve rezerv niteliklerini de taşımalı. Bu fonksiyonlara sahip olmak için para biriminin kur oluşum mekanizmasının piyasalaşması lazım. Kur oluşum mekanizması arz ve talep ilişkisine bağlıdır. Bence, böyle bir piyasalaşma, yuanın uluslararası toplum tarafından kabul edilmesinde hızlandırıcı rol oynayacak."
Öte yandan, Yi Gang, döviz kurundaki dalgalanmaların kısa süre içinde istikrara oturacağını kaydetti. Çin Merkez Bankası Araştırma Dairesi Baş Ekonomisti Ma Jun, ekonominin döviz kurunda istikrara yardımcı olacağına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Son dönemde uygulanan makro önlemler adım adım etkisini gösterirken, altyapı yatırımları ve emlak sektöründeki hareketlilikle birlikte Çin ekomisinde toparlanma eğilimi görülüyor. Çin'in ekonomik göstergeleri, para birimleri değer kaybı baskısı altında bulunan diğer ülkelerden çok daha güçlüdür."
Ekonomist Lian Ping ise, bu yıl sonuna kadar yuanın en fazla yüzde 5 değer kaybedeceğini ileri sürdü.
Diğer taraftan, Yi Gang, Çin'in büyük ticaret fazlaları verdiğine dikkat çekerek, ihracatı hızlandırmak için döviz kurunda düzeltmeye gereksinim bulunmadığını belirtti. Yi Gang, amaçlarının daha verimli bir kur sistemi oluşturarak reform ve dışa açılmayı hızlandırmak olduğunu da belirtti.
Para birimindeki değer kaybının sermaye çıkışlarına etkisini değerlendiren Ekonomist Lian Ping ise, devalüasyonun sermaye çıkışlarını önleyeceğini ifade etti.
Lian, bu konuda şunları söyledi:
"Kısa sürede bakılırsa, paranın değer kaybetmesi sermayenin akışını hızlandırabilir. Sermaye akışında hızlanma ise döviz kurunda değer kaybını çabuklaştırabilir. Bizce hükümetin iradesi ve isteği varsa, döviz kurunda istikrarı korumalıdır."