Finans piyasasında güven tedbirleri
27.08.2015 CRI Türkiye - Çin'de merkez bankası işlevi gören Çin Halk Bankası dün reel ekonomiye destek sağlamak için faiz düşürüldüğünü açıkladı.
Çin Halk Bankası, küresel finans piyasasında son günlerde büyük dalgalama yaşandığına işaret ederek, bu nedenle Çin'in daha esnek bir para politikası izleyeceğini, böylece ekonomik yapıda ayarlamanın hızlandırılması ve ekonominin sağlıklı şekilde gelişmesi için elverişli ortam oluşturacağını vurguladı.
Çin Halk Bankası, dün faizi ve munzam karşılık oranını düşürdü. Bugünden itibaren finans kuruluşlarında bir yıl vadeli mevduat ile kredinin faizi yüzde 0,25 oranında düşürülecek. Öte yandan, bir yıldan fazla süreyle sabit vadeli mevduatın faizine uygulanan kısıtlama kaldırılacak.
6 Eylül itibaren ülke çapında ticari bankalarda Renminbi'nin munzam karşılık oranı yüzde 0,5 oranında düşürülecek. İlçelerde faaliyet gösteren ticari bankaların munzam karşılık oranı ise yüzde 1 oranında düşürülecek. Finansal kiralama ve otomotiv finansı alanında faaliyet gösteren şirketlerin munzam karşılık oranı yüzde 3,5 oranında azalacak.
Çin Halk Bankası, ülkede ekonomik gerileme baskısı bulunduğuna işaret ederek, istikrarlı gelişme, yapısal ayarlama, reformu hızlandırma, halka yarar getirme ve riskleri ortadan kaldırma konularında zor bir görev yürüteceklerini açıkladı.
Halk Bankası, finans piyasasında son günlerde nispeten büyük dalgalanma yaşandığına işaret ederek, buna karşı daha esnek bir para ve finans politikası izlenmesi gerektiğini açıkladı.
Çin Halk Bankası Araştırma Merkezi Başkanı Lu Lei, çifte düşürmenin reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığını söyledi ve şunları ekledi: (SES-1)
"Faizin yüzde 0,25 oranında düşürülmesi, hiç kuşkusuz reel ekonomilerin işlem maliyetini azaltacaktır. Buna paralel olarak, finans piyasasındaki likiditenin artması ve böylece reel ekonomiye destek sağlanması gerekiyor. Öte yandan ilçelerdeki ticari kuruluşlarının munzam karşılık oranının düşürülmesi, tarım sektörünün, küçük ölçekli işletmelerin gelişmesine güç katacak ve iç talebin artmasına destek sağlayacak. "
"Çifte düşürme" finans piyasasında likiditeyi artırmayı hedefliyor. Nitekim geçen hafta, Çin'de başlıca ekonomik endekslerin iyi performans göstermediği gözüküyor. Piyasa likiditesi de yetersiz. Bütün bunlar borsalarda sürekli düşüşe neden oldu. Bu düşüş batılı ülkelerdeki borsaları etkiledi.
Guotai Fon Şirketi yetkilisi Wu Xiangjun, Çin'deki ve küresel borsalardaki düşüşlerin birbirlerini etkilediklerine işaret ederek, Çin'deki düşüşlerin esas olarak iç etkenlerde kaynakladığını kaydetti: (SES-2)
"Geçen Cuma günü Çin'deki düşüşler ABD ve diğer ülkelerdeki piyasalara yayıldı. Küresel piyasalardaki düşüşler bu haftanın birinci gününde Çin piyasasını etkiledi. Vatandaşlar geçen haftanın sonunda likiditeyi artırma konusunda hükümetten tedbir alınmasını bekliyordu. Ancak bu tedbirler yoktu. Böylece borsalarda sürekli düşüş yaşandı. Genel olarak bu düşüşlerin Çin ekonomisindeki gerilemeden kaynaklandığını düşünüyorum."
Shanghai borsasında arka arkaya iki gündür yüzde 8 oranında düşüş yaşandı. Endeks 3 binin altına düştü. Buna karşı Çin Halk Bankası çifte düşürme tedbirini aldı. Bunun ardından küresel borsalarda özellikle Avrupa borsalarında büyük artış gözlendi.
Ancak çifte düşürmenin Çin'deki borsalara yeterli güveni verip vermeyeceğini zaman gösterecek.
Haitong Tahvil Şirketi başekonomisti Li Xulei bu konuda şöyle konuştu: (SES-3)
"İnsanlar ekonomik gerilemenin şiddetlenmesinden, finans krizi patlak vermesinden endişeli. Bu endişeler borsalara yansıyor. Ancak, piyasanın aşırı kötümser olması, rasyonel bir tutum değil. Çin ekonomisinin istikrarlı gelişmesini güvence altına almak için alınabilecek araçlar yeterli. Mali ve parasal araçlar çok fazla."