info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin´li öğrenciler Atatürk´ü öğreniyor


Çin´li öğrenciler Atatürk´ü öğreniyor14.05.2013 CRI - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Çin'de lise öğrencileri için hazırlanmış tarih ders kitabında anlatılıyor. "Yeni Türkiye'nin Kurucusu Mustafa Kemal" başlıklı 4 sayfalık bölümde Atatürk'ün yaşam öyküsü ve devrimleri hakkında bilgi veriliyor.


Son yıllarda yeniden basılan bu tarih kitabı lise ikinci sınıf öğrencileri için hazırlanmış. Kitapta Çin'deki yazılı tarih kayıtlarında ismi geçen ilk kavim lideri Huang Di, Çin Demiryollarının babası olarak nitelendirilen Zhan Tian You, Çin'deki reform ve dışa açılma sürecini başlatan Deng Xiaoping gibi Çin tarihinin öne çıkan isimlerinin yanı sıra bütün dünyanın tanıdığı Karl Marx, Sokrates, Gandi, Einstein ve Newton gibi ünlü isimler de tanıtılıyor. Tarihe geçmiş kişilerin tanıtıldığı ders kitabında yer alan isimlerden biri de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.

Atatürk kitabın "Üçüncü ders" bölümünde anlatılıyor. "Yeni Türkiye'nin Kurucusu Mustafa Kemal" başlığı ile verilen bu bölüm dört sayfadan oluşuyor. Kitabın ilk sayfasında "Yeni Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal başlığının hemen yanında da Atatürk'ün askeri üniformalı bir resmi yer alıyor.

Kitaptaki ilk bilgilerde Türkiye'nin yeni çıktığı 1. Dünya Savaşı dönemindeki manzara tasvir ediliyor ve 13 Kasım 1918 'de itilaf devletlerine ait savaş gemilerinin İstanbul Boğazı'na kadar ilerlediği belirtilerek şöyle yazıyor: "Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu manzara karşısında "Geldikleri gibi gidecekler" dedi. Mustafa Kemal Atatürk, dünyanın gözünde "Asya'nın hasta adamı" olarak nitelendirilen kritik anda mahvolmak noktasına gelen Türkiye'yi kurtardı ve ona yeni bir güç bağışladı."

Kitapta öğrenciler için çalışma notları ve ödevler bölümü var. Burada öğrencilere "Lozan anlaşması" ve "Kemal Reformları" başlıklı iki bölümde "Mustafa Kemal reformlarının içeriği nedir? Bu reformlar nasıl bir rol oynamıştır?", "Mustafa Kemal'in Türkiye'nin milli bağımsızlığı ve gelişmesine olan katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorularına yanıt bulmaları isteniyor.

Kitapta "Bağımsızlık Yolu" başlıklı ara bölümde Mustafa Kemal'in isminin Atatürk olarak değiştirilmesi, doğum yılı ve aile durumundan başlayıp zaferine kadar ki savaşlar anlatılıyor. İkinci sayfada ise Mustafa Kemal'in "Bu millet hiçbir zaman bağımsızlıktan mahrum kalmamıştır... Ya istiklal (bağımsızlık) ya ölüm" sözlerine yer veriliyor. Kitapta latince ve çince harflerle yazılan Atatürk'ün bu sözlerinin altında 1922 yılında Mustafa Kemal'in savaştan önce askeri birlikleri denetlerken çekilen bir fotoğrafı yer alıyor.

Kitabın üçüncü sayfasında "Mustafa Kemal Devrimleri" başlıklı metinde Atatürk'ün "Batılılaşma uygarlık demektir" sözüne yer veriliyor. Bu bölümde Osmanlı İmparatorluğu'nun feodalizme dayanan padişahlık hukuku ile din kurallarının birliğine önem verdiği buna karşılık Mustafa Kemal'in laiklik ilkesini uygulaması anlatılıyor. Yazının hemen yan tarafında Ekim 1922'de Türklerin bayrak etrafında toplanmış halde başarılarını kutlarken çekilen bir fotoğraf yer alıyor.

Dördüncü sayfada ise Mustafa Kemal Atatürk'ün, tüm toplumsal hayat ve kültürel alışkanlıkları temelden değiştirerek giyim ve diğer geleneksel örf ve adetler alanında yaptığı devrimler ve kendisinin askeri üniformayı çıkarıp başında şapka ve sivil elbisesi ile halk arasında yürüdüğü anlatılıyor. Mustafa Kemal önderliğinde harf devrimi gerçekleştirilerek Arap harfleri yerine Latin alfabesi kullanıldığının anlatıldığı bu bölümde "Cumhurbaşkanı olarak bizzat okullarda öğretmenlik yaparak çarşılarda, köylerde halka yeni harfleri öğretmeye başladı" deniliyor. Bu bölümde Atatürk'ün kara tahta önünde sivil kiyafetlerle ders verdiğini gösterir fotoğrafı görülüyor.

Dört sayfalık bölümün son kısmında "Tarihe bakış" başlıklı bir metin bulunuyor. Bu bölümde Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadın hakları anlatılıyor. Kadınların ev dışında herhangi bir faaliyete katılmalarının yasaklandığı, kocalarına sadık kalmaları gerektiği, erkeklerin ise istedikleri zaman eşlerini terk edebildiği ve 4 kadınla evlenme hakkına sahip oldukları belirtiliyor. Aynı bölümde Mustafa Kemal döneminde ise erkeklerin birden çok kadınla evlenmelerinin ve istedikleri gibi boşanmasına hak tanıyan düzenin kaldırılarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan medeni kanunun çakırıldığı anlatılıyor. Bu bölümde, "Öyle olduğu halde kadınların ancak bir kısmı yeni düzene uydurulabildi ama köy kadınları hala geleneksel hayat düzenini değiştiremedi" şeklinde bir bilgi de var.

Kitapta Atatürk'ün ölümüyle ilgili bölümde ise şöyle yazıyor: "10 Kasım'da Mustafa Kemal hastalığı nedeniyle öldü. Ölüm haberi bütün memlekette büyük üzüntü yarattı Basın ölüm haberini, "Cumhuriyetimiz kurucusundan Türkiye halkı olağanüstü dahisinden, insanlık bir ulu evladından ayrıldı."

Kitapla ilgili bilgiler için Çin'de Türkçe'yi öğrenerek Çin Uluslararası Radyosu'nun ilk yerli spikerliğini yapan Rukiye Hacı'nın çevirilerinden yararlandık. Rukiye Hacı, Çin'de lise öğrencilerinin yanı sıra ilköğretim öğrencilerinin de Atatürk'ü tanımaya başladığını, 2008 yılında Hikmet Altınkaynak'ın yazdığı "Atatürk'ü seviyorum" adlı çocuk kitabının Çince ve Uygurca yayınlandığını söyledi. Yine Çince'ye çevrilen Can Dündar'ın yazdığı "Sarı Zeybek" de Atatürk'ün Çin'de tanınmasına katkı yapan kitaplardan bir diğeri.