ÇKP 18. Merkez Komitesi 5. Genel Kurul Toplantısı kapandı
29.10.2015 CRI Türkiye - Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Merkez Komitesi 5. Genel Kurul Toplantısı bugün tamamlandı. Toplantıda başlıca olarak ele alınan, 2020 yılında görece refah toplumun kapsamlı şekilde inşa edilmesi hedefini belirleyen ve önümüzdeki 5 yılın yol haritasını çizen "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı" iç ve dış kamuoyunun ilgi odağı hâline geldi.
Uzmanlar, farklı alanlardaki reformun derinleştirilmesi ve reformlarla sağlanan başarıların halka daha güçlü şekilde yansıtılmasının, "13 Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın temel hedefleri arasında bulunduğunu kaydediyor.
Çinli vatandaşlar, önümüzdeki döneme dair dileklerini şöyle ifade etti:
"Hükümetin, yaşlılar için evde bakım ve yerel yaşlılık sigortasını iyi bir şekilde hayata geçirmesini arzu ediyorum."
"Gelecekte yaşam baskısının azalması, konut fiyatları ve mal fiyatlarının nispeten rasyonel bir seviyeye düşmesini diliyorum."
Yaşlılık sigortası, eğitim ve gıda güvenliği gibi konular, sıradan vatandaşın günlük yaşamıyla sıkı sıkıya bağlantılı. Çin Uluslararası Ekonomik Temas Merkezi Danışmanlık ve Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Wang Jun, "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın halkın yaşamıyla ilgili sorunların çözülmesine odaklanacağını ifade etti:
"Halkın günlük yaşamının iyileştirilmesi, farklı görevlerimizin nihai hedefi... Buna mutlaka önem vereceğiz. Söz gelişi, halkın daima ilgi gösterdiği eğitim, istihdam, sosyal sigorta, tedavi ve sağlık sigortası, halkın yaşamıyla doğrudan bağlantılı konular."
İstikrarlı büyüme, diğer hedefler için de önemli
Basına yansıyan "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın 10 hedefinde, halkın yaşamının güvence altına alınarak iyileştirilmesi, yoksullara yardım ve kalkınmanın hızlandırılması da yer alıyor.
Uzmanlar, "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın uygulanacağı süreçte, halkın günlük yaşamıyla ilgili alanlarda yeni sistem ve mekanizmaların uygulamaya gireceğini, kamu kaynaklarının toplumun alt tabakasına uzanarak kırsal kesimleri kapsayacağını ve tüm sosyal gruplara ulaşacağını öngörüyor. Böylece, kent ve köy arasındaki, bölgeler arasındaki ve toplumdaki gruplar arasındaki mesafe sürekli şekilde azaltılacak.
Çin Yönetim Akademisi'nden Profesör Zhu Lijia, mevcut standartlar altında, 70 milyondan fazla nüfusun yoksulluktan kurtarılmasının, görece refah toplumun kapsamlı şekilde inşa edilmesi için önemli bir görev olduğu görüşünde…
2020 yılında görece refah toplumun kapsamlı şekilde inşa edilmesi, halkın daha zenginleşeceği anlamına geliyor. Kalkınma ise bunun için hem ön koşul hem de temel ve kritik bir nokta sayılıyor.
Uzmanlara göre, önümüzdeki 5 yılda, Çin ekonomisi orta ve yüksek hızda büyümesini koruyacak. Büyümenin alt sınırı yüzde 6,5 olarak öngörülüyor.
Çin Uluslararası Ekonomik Temas Merkezi Başkan Yardımcısı Wei Jianguo, yalnızca istikrarlı büyümenin çeşitli alanlardaki reformu daha iyi bir şekilde hızlandırabileceğini vurguladı:
"Ekonominin istikrarlı büyümesi, çeşitli reform hedeflerimizin gerçekleştirilmesi, inovasyonun daha iyi şekilde ilerletilmesi ve yoksulluğun çözülmesi konularında önemli rol oynayacak. Ayrıca, ekonominin istikrarlı büyümesi, 'Bir Kuşak- Bir Yol', 'Yangtze Nehri Ekonomik Kuşağı', 'Beijing, Tianjin ve Hebei'nin Bütünleşmesi' ve serbest ticaret bölgeleri gibi büyük stratejileri de hızlandıracak."
Reformlarda kazanılan başarının "halka daha fazla yansıtılması" reformun kalitesini ölçen bir standart. "13. Beş Yıllık Plan"ın ortaya çıkarılmasıyla, çeşitli alanlardaki reformlar sürekli derinleştiriliyor ve ekonomik büyüme tarzı büyük boyutta dönüştürülüyor. Bunun yanı sıra, kamu hizmetleri sürekli yükselirken, toplumun inşası iyileştiriliyor ve yeşil kalkınmanın yolu oluşturuluyor. Dolayısıyla Çin halkının mutluluk seviyesi de artıyor.
Tsinghua Üniversitesi yetkililerinden Hu Angang, şu değerlendirmede bulundu:
"Çin'e özgü beş yıllık kalkınma planı, aslında halkın kalkınma planı. 1 milyar 300 milyonluk nüfus, eğitime yatırım, istihdam yaratma ve sosyal güvence gibi yollarla, kapsamlı, mutlu ve sağlıklı bir gelişme gerçekleştirecek."