TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Balık Başı
Balık Başı
Çin'de sevilerek tüketilen çok sayıda balık yemeği var. Bunların içinde tek başına adına lokantaların açıldığı "Balık başı" dikkat çekiyor.
Çin'de balık tüketimi çok yaygın. Birbirinden farklı çeşitte balıklar genellikle çeşitli malzemelerle harmanlanarak yemek haline getiriliyor. Bu yemeklerin içinde "Balık başı" özel bir yer tutuyor.
Balık başı denilince aklınıza küçük balıklar gelmesin. Bahsettiğimiz 20-30 kilogram ağırlığındaki balıklar. Bu balıkların baş kısımları kesilerek bu yemeği yapan özel lokantlara satılıyor.
Bu lokantalara gittiğinizde siz de kişi sayısına göre sipariş veriyorsunuz. 4 kişiyseniz size yarım kilodan yaklaşık 2 kilogramlık bir balık başı seçilip hazırlanıyor.
Balık başı büyük bir tepside sofraya geliyor. Sıcaklığını yemeğin sonuna kadar muhafaza etmesi için ısı veren küçük bir düzeneğin üzerine oturtuluyor. Sarımsak, soğan gibi çeşitli tatlandırıcılar, başta soya sosu olmak üzere birbirinden lezzetli soslar ve baharatlar içindeki balık başının üzerine küçük dilimlere ayrılmış ekmek dökülüyor. Size ekmeği sosa batırarak balık yemeğinin lezzetine varmak kalıyor.
En güzeli balık başı yemeğini restoranda yemek ama bu yemeği evde yapmak da mümkün. Şimdi evde yapılabilecek "Güveçte balık başı"nın tarifini verelim.
Malzemeler:
750 gram balık başı, 75 gram et, 50 gram bambu filizi, 30 gram mantar, 50 gram yeşil soğan, 20 gram soya sosu, 5 gram tuz, 15 gram pirinç şarabı, 0.5 gram toz karabiber, 4 gram lezzet tuzu, 2 gram nişasta, 10 gram toz şeker, 10 gram turşu, 750 gram tavuk suyu ve 80 gram yağ.
Hazırlanışı:
İlk olarak balık başını iyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölelim. Sonra tekrar dört parçaya ayıralım. Ardından üzerine soya sosu ve pirinç şarabı ilave edip bekletelim.
Daha sonra eti kuşbaşı doğrayalım. Bambu filizini parçalar halinde keselim. Mantarları da suda yumuşattıktan sonra doğrayalım.
Tencereyi ateşin üstüne koyarak içine 50 gram yağ koyalım. Yağ kızınca balık başını atıp rengi sararana kadar kavurduktan sonra çıkartalım. Tencereyi tekrar ateşin üstüne koyarak içine 15 gram yağ koyalım. Yağ kızınca et parçalarını ekleyip kavuralım. Ardından bambu filizi ve mantarı ekleyip beraber kavuralım. Sonra turşu, soya sosu, pirinç şarabı, tuz, toz karabiber, toz şeker, tavuk suyu ve 15 gram yağ ilave edip kaynatalım. Kaynadıktan sonra güvecin içine dökelim. Ardından balık başını da ekleyip güvecin kapağını kapattıktan sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirelim.
Yemek kısık ateşte pişerken yeşil soğanları 3 santimlik parçalar halinde doğrayalım. Güvecin ateşini biraz açtıktan sonra üzerine lezzet tuzu ve sulu nişastayı ekleyip kaynatalım. Suyu biraz çekince üzerine soğanları ilave edelim.
Ve son olarak servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.