TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Kızartılmış Karides
Kızartılmış Karides
Gerekli malzemeler şunlardır: 6 tane deniz karidesi, bir tane patates, bir tane domates, 6 tane fasulye, 5 gram yağ, bir tane yumurta, bir gram ekmek unu, azıcık un ve tuz, bir kaşık pirinç rakısı. Malzemeler bu kadar tamam.
Hazırlanışı:
İlk önce başları ve kabukları çıkarılan karidesler suyla temizleyin. Sonra sırtları boyunca bıçaklanmalı, ama kesilmemeli, bıçak arkasıyla karidesleri düz olarak ezilmeli, karideslere azıcık tuz ve pirinç rakısı katın. Kaseye bir yumurta kırarak karıştırın, yumurtayla sürülen karideslere un ve ekmek unu katın. Un ve ekmek unu katarken elle ezmelisiniz. Ancak kabuklu kuyruğa un ve ekmek unu katmayın. Suya konularak temizlenmiş patatesin suda pişirilmesinden sonra zarını çıkarıp patatesi küçücük uzun dörtgen şeklinde kesin. Suda temizlenmiş fasulye kaynar suya koyarak pişirilmeli. Domates suda temizlendikten sonra yuvarlak dilim şeklinde kesilmeli. Şimdi tecereye yağ koyun. Önce patates şeritlerini kızartın. patates altın rengi olarak görünce tencereden tabağa çıkarın. Sonra da karidesleri kızartırken düz olmaları için basmalısınız. En sonunda kızartılmış karidesleri, patates şeritlerini, domates dilimlerini ve fasuliye tabağa koyarsınız. Fasuliye parça parça kesersiniz. Yukarıdaki yemek 3 porsiyona bölünür. Yerken azıcık acı soya sosu katarsınız. Bu yemeğin özelliklerinde gevrek, taze ve güzel kokulu karides tadı var. Sıcak sıcak servis yapın.
500 gram tatlı su karidesi, 100 gram un, 10 gram tuz ve 500 gram yağ ( gerçekten sadece 150 gram tükedilecek). Malzemeler işte bu kadar. Şimdi hazırlık yapalım: makasla karideslerin bıyıkları ve bacaklarını çıkaralım. Suya konarak temizlenmiş karidesler içindeki suyu çıkarmak için kevgire koyayalım. Biraz sonra karideslere tuz karıştıralım. Daha sonra karideslere un karıştıralım. Bu zamanda tavaya yağ koyuyoruz. Yağ çok sıcak oluncaya kadar karidesleri kızartmaya başlarız. Karidesleri kızartırken defalarca karıştırmalıyız. Karidesleri altın rengi olruken tavadan çıkarılır. Yağ tavasından çıkarılan karidesler içindeki fazla yağ geçirmek için öncelikle kariderleri kevgire koymalıyız. Bu yemeğin özellikleri şudur: eti çok lezzetli, derisi çok gevrektir.