TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Ay Çöreği Birliğin Simgesi
Ay Çöreği Birliğin Simgesi
Çin'de her bayramın özel bir yemeği vardır, Ay Bayramı'nın özel yemeği ise Ay Çöreği'dir.
Çince'de "Zhong qiu jie" olarak ifade edilen ''Güz ortası bayramı'' diğer adıyla Ay Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay Takvimi'ne göre sekizinci ayın 15'inde kutlanır.
Hasat mevsiminin bitişini simgeleyen Ay Bayramı bu yıl 19 Eylül tarihine denk geldi. Eskiden köylüler hasatın bitişini içinde tuzlu yumurta sarısı bulunan ayçöreği yiyerek kutlardı. Dolunay ve ayçöreği, halkın inanışına göre birliğin sembolü olarak kabul edilir.
Bu geleneksel bayram bugün bazı farklılıklarla da olsa kutlanmaya devam ediyor. Nüfusunun yarısından fazlası artık şehirlerde yaşayan halkın tamamı için belki hasat söz konusu değil ama bayramın birlik teması herkesi birleştiriyor. Bayram gününde aile üyeleri bir araya gelerek akşam yemeği yiyor, dolunayı izliyor. Tüm aile üyelerine mutluluk dilenerek ay çörekleri paylaşılıyor.
Peki bayramın simgesi haline gelen ay çöreği nasıl yapılıyor? Ay çöreği yuvarlak bir hamur işidir. Bu yuvarlaklık dolunaya benzer. Hamurdan yapılan ay çöreği içinde şeker, susam, yer fıstığı ve tatlı fasulye ezmesi bulunur. Bu ay çörekleri için artık geleneksel ay çörekleri diyebiliriz. Çünkü bugün yapılan ay çöreklerinin içinde meyve, kakao ve krema da konulmaya başlandı. Yine batıdaki tatlılar gibi çikolotalı türler de sevilerek tüketiliyor.
Ay çörekleri içindeki malzemelerin yanı sıra üzerindeki şekillerle de ilgi çeker. Ay çöreklerinin üzerinde ay ve çiçekler gibi çeşitli figürler basılır. Bu figürler tahtadan kalıplarla yapılır. "Mutluluk" ve "uzun ömür"ü simgeleyen motifler en yaygınıdır.