info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin´de Uzay Teknolojisiyle Suni Kalp


Çin'de uzay teknolojisiyle suni kalp yapıldı ve suni kalbin takıldığı koyun 62 gün yaşadı. Suni kalp Çin Fırlatma Araçları Teknoloji Akademisi ve ülkenin kuzeydoğusundaki Tiencin kentinde bulunan TEDA Uluslararası Kardiyovasküler Hastanesi tarafından ortaklaşa geliştirildi.

Suni kalpte manyetik süspansiyon ve hidrodinamik yataklar kullanıldığı, her iki unsurun da uzay teknolojisinde yer aldığı bildirildi. Araştırmacılar, üçüncü nesil ventriküler yardımcı cihazların geliştirilmesinde, mekanik pompaların kalbin fonksiyonlarını ve kalpteki kan akışını desteklediğini anlattı.

Bilim dünyasından bir başka haberden bahsedersek, Çin'de 2006'da bulunan bir fosil kalıntısının, yeni bir dinozor türüne ait olduğu belirlendi. Söz konusu keşif, fosil kalıntısını bulan bilim ekibinin de başı olan Amerikan George Washington Üniversitesi'nden Biyoloji Profesörü James Clark tarafından yapıldı. Araştırmacılar, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Vucaivan yöresinde bulunan fosil kalıntısının, 1 metre boyunda, 1 kilo 350 gram ağırlığındaki 1 yaşından küçük dinozor yavrusuna ait olduğunun sanıldığını ifade etti.

161 milyon yıl kadar önce yaşadığı sanılan, kısa ön ve uzun arka bacaklarıyla dikkati çeken "Teropod" türüne ait dinozora, "Batı'ya Yolculuk" adlı Çin efsanesindeki Ejderha Kral'a atfen, "Aorun zhaoi" adı verildi. Araştırmacılar, fosil kalıntısında bulunan çok sayıda dişin, dinozorun, kertenkelelerin yanı sıra memeliler ve timsah türlerinin küçük akrabalarıyla beslenen etobur bir türe ait olduğuna işaret ettiğini belirtti.