Çay İçmeye Düşkün Lahular
09.03.2015 CRI Türkiye - Lahular, bir zamanlar avcılıkla geçiniyorlardı. Lahu adındaki "La" sözcüğü,
"kaplan", "hu" sözcüğü ise "et kızartılarak yenmesi" anlamına geliyor. Lahu adından, bu milliyetin etleri kızartarak yeme alışkanlığının çok uzun geçmişe sahip olduğu anlaşılır. Lahular, bugün de bu alışkanlığı korumaktadır.
Ayrıca tuzlanmış et, fasulye ve sebze gibi yiyecekler Lahuların özel yemeğidir.
Lahular çay içmeye de düşkündürler. Kavurulan çay yaprakları üzerine kaynar su dökülürken mis gibi kokar. Lahular evlerine gelen misafirlere mutlaka çay ikram ederler. İlk hazırlanmış çayı ev sahibi içer, tekrar kaynar su katılarak oluşturulan çay misafire ikram edilir. Çünkü ikinci kez hazırlanmış çayın tadı ilk çaya göre daha güzel olmaktadır.
Lahular içki içmeyi de çok severler. Onların içkileri genellikle yapışkan pirinçten yapılır. Eğer içki varsa Lahular bir yandan içerler, diğer yandan da şarkı söylerler. Bayramların kutlandığı günlerde Lahular, civardaki Dai, Hani ve Bulang milliyetlerinden arkadaşlarını evlerine davet ederek birlikte içki içer ve yemek yerler.
Lahuların Yeni Yıl Bayramı
Lahular yeni yıl bayramını, Han milliyetinin Bahar bayramıyla aynı günlerde kutlarlar. Ancak Lahular bayramlarını iki kez kutlamaktadır.
Rivayete göre eski çağlarda, Lahu milliyetinden erkekler, yeni yıl öncesinde avcılığa çıkmışlar. Erkekler avladıkları hayvanlarla evlerine dönerken yeni yıl bayramı çoktan bitmiş. Dönen erkekleri ağırlamak için köyde bayram tekrar kutlanmış. Bu, Lahuların ikinci bayramı olmuş. Bu bayrama, bu nedenle erkek bayramı da denilir. İlk kutlanan bayram ise kadın bayramı olarak adlandırılır.
Lahuların ilk bayramı, ay takvimine göre, yılın birinci ayının birinci gününden dördüncü gününe kadar dört gün boyunca kutlanır. Lahular, yeni yıl gecesinde banyo yaparlar ve bayram şarkısı söylerler. Yeni yılın ilk gününün sabahına karşı horozların ötmesinden hemen sonra Lahular dağ eteğine koşarak yeni çıkan temiz kaynaktan su almaya giderler. Çünkü Lahular, kim ilk temiz kaynak alırsa ailesinin çeltiklerinin olgunlaşacağına inanırlar.
İkinci bayram ise ay takvimine göre, yılın birinci ayının dokuzuncu gününden onuncu gününe kadar kutlanır. Bu günlerde köydeki herkes yeni elbiseler giyerek davul sesleri içinde dans eder. Bayramlar 12 gün boyunca kutlanır. Bayramdan sonra üretime başlanır.