info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Tibet Özerk Bölgesi


Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle “Dünyanın Çatısı” olarak da tanınan Tibet Özerk Bölgesi, Qinghai-Tibet Platosu’nun güneybatısında yer alır. Kuzeyinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai eyaleti, doğusunda Sichuan eyaleti, güneyinde ise Hindistan, Nepal ve Bhutan ile çevrilidir. Bölgenin başkenti Lhasa’dır. 1.228.400 km² yüzölçümü ile Çin’in 1/8’ni kaplar ve ülkenin en geniş ikinci bölgesidir. Tibet’in nüfusu 2.910.000’dur, nüfusun %92.2’sini Tibet halkı oluşturur.

Coğrafya & İklim

Yüksek ve dik dağları, derin vadileri, dağ buzulları, kayalıkları ve çölleriyle Tibet oldukça karışık arazi şekillerine sahiptir. Bölgedeki yerler “Dünyanın Çatısı” olarak da bilinen ortalama 4.900 metre yükseklikteki platoda yer alır. Kuzeyde Tibet Platosu, güneyde Tibet Vadisi, doğuda Tibet dağları ve vadisi ile Himalaya Dağları olmak üzere bölge dörde ayrılır.

Tibet’in büyük bir bölümünde senenin tamamı soğuk ve kuru geçer. Sert rüzgarlar, tipi ve kar fırtınaları bu bölgeye hastır. İklim, yükseklik ve dağların pozisyonuna göre değişir. Aynı bölgede bile ısı bir yerden başka bir yere göre değişiklik arz eder. Tibet genelde güneşlidir, yıllık güneşli zamanı 1.500 – 3.400 arasındadır.

Ulaşım

Lhasa ile Pekin, Xining (Şining), Lanzhou, Chengdu ve Chongqing arası hergün, Lhasa ile Xian (Şian), Shanghai ve Gıangzhou arası gün aşırı trenler mevcuttur. Lhasa Havaalanı Lhasa’nın merkezinden 90 km uzaklıktadır.

Din

Tibet halkının büyük bir çoğunluğu Lamaizm olarak da bilinen Tibet Budizm’ine bağlıdır, ayrıca bölgede 2000 İslam dinine mesup kişi ve 600 Katolik vardır. Evrim geçirmeden önce Tibet Budizmi, Hint Budizmi’nden etkilenmiştir ancak zamanla kendine has nitelikler ve uygulamalar geliştirmiştir. Çin Budizmi’ne yabancı bir düşünce olan ilk Buda’nın reankarnasyonu olan Yaşayan Buda’yı buna örnek olarak verebiliriz.

Kültür & Turizm

Tibet Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olsa da her zaman kendine has bir kültüre sahip olmuştur.  Kadim ve esrarengiz bir halk olan Tibetliler bölgede çoğunluğu oluşturur. Tibet Budizmi’nin bölge sanatı, müziği ve festivallerindeki etkisi çok büyüktür. Tibet mimarisi Çin ve Hindistan etkilerini yansıtır. Bölgedeki temel gıda ürünleri kızarmış arpa, yak eti ve tereyağlı çaydır.

Tibet’teki ünlü turistik yerler: Lhasa’da Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı ve birçok kutsal Budist tapınaklarıdır. Kuzeybatı Tibet’te yer alan Qinghai Platosu’nda değişik ve görülmemiş çeşitli hayvanlar bulunur. Kuzey Tibet’te ise atların, yakların ve koyunların özgürce gezdikleri geniş yaylalar görülebilir. Dünyanın en alçak vadisi olan Büyük Yarlun-tzanpo Vadisi ise Tibet’in doğusunda yer alır.

Tibet Mutfağı

Tibetlilerin temel yemeği kızarmış arpadan yapılan Tsampa, genelde her öğünde tüketilir ve seyahatlerde ise hazır yemek olarak yenir. Tuzlanmış tereyağlı çay ve tatlı sütlü çay Tsampa’nın yanında içilir. Tibetliler misafirlerine genelde buğday ya da arpanın mayalanmasıyla hazırlanan Qingke birasından ikram ederler. Bu damıtılmış içki vücudun sıcak tutulmasına ve etin sindirimine yardımcı olur.

Eğitim

Tibet Özerk Bölgesi’ndeki Üniversite:

Tibet University / Tibet Üniversitesi