info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin Başbakanı, ilk yurtdışı ziyaretine çıkıyor


16.05.2013 CRI - Çin Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Li Keqiang'ın Avrasya ziyareti hakkında bilgi verdi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Song Tao, ziyaretin Li Keqiang'ın, başbakanlığa geçtikten sonraki ilk yurtdışı ziyareti olduğunu hatırlatarak, bunun aynı zamanda, Çin'in yeni hükümetinin komşu ülkelere ve Avrupa ülkelerine yönelik attığı önemli bir diplomatik adım olduğuna işaret etti.

Li Keqiang, ilk yurtdışı ziyareti için Hindistan, Pakistan, İsviçre ve Almanya'yı seçti. Peki, bu dört ülkenin seçilme nedenleri ne? Bu ziyaretlerden hangi sonuçlar bekleniyor? Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bu sabah (16 Mayıs) düzenlenen toplantıda, bu soruların yanıtları açıklandı...

İlk durak Hindistan

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Song Tao, Çin'in önemli komşularından biri konumundaki Hindistan'ın, gelişmekte olan büyük bir ülke ve yeni kalkınan bir piyasa olduğunu hatırlattı. Çin ile Hindistan arasında "kazan-kazandır" ilkesi temelindeki işbirliğinin büyük potansiyele sahip olduğunu kaydeden Song Tao, ikili işbirliğinin stratejik anlam taşıdığına ve küresel etkiler yarattığına işaret etti.

Song, Li Keqiang'ın ilk yurtdışı ziyaretinin ilk durağı olarak Hindistan'ı seçmesinin, Çin'in yeni yönetiminin, Çin-Hindistan ilişkilerine verdiği büyük önemi gösterdiğini belirtti. Song, sözlerine şöyle devam etti: "Çin, bu ziyaretle ikili stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin pekiştirilmesini istiyor. Karşılıklı yatırım, ticaret ve altyapı tesisleri inşası gibi alanlardaki işbirliğinin yoğunlaştırılmasının yanı sıra, Çin ile Hindistan piyasalarının, birbirlerini tamamlayıcı özelliklerinden faydalanılmasını bekliyoruz. Bunun dışında, temasların artırılarak, karşı tarafın daha yakından tanınması, uluslararası ve bölgesel meselelerde eşgüdümün güçlendirilmesini istiyoruz."

Çin, Hindistan'ın ikinci büyük ticari ortağıyken; Hindistan ise Çin'in Güney Asya bölgesindeki en büyük ticari ortağı. 2012 yılı sonu itibarıyla ikili ticaret hacmi, 66 milyar 500 milyon dolara ulaştı.

Pakistan'a seçim sonrası ziyaret

Li Keqiang'ın ziyaret edeceği ülkeler arasında yer alan Pakistan, Çin'in önemli komşu ülkelerinden biri ve "daimi" stratejik ortağı.

Pakistan ile Çin, her iki tarafı ilgilendiren kritik konularda birbirine destek veriyor. Song, Başbakan Li Keqiang'ın, genel seçimin yeni tamamlandığı ve yeni hükümetin kurulduğu günlerde Pakistan'a yapacağı ziyaretin, iki ülke arasındaki özel dostluğu yansıttığına dikkat çekti. Song, sözlerini şöyle sürdürdü: "Li Keqiang'ın ilk yurtdışı ziyareti kapsamına Pakistan'ı da dâhil etmesinin, Çin'in yeni hükümetinin ikili ilişkilerin gelişmesine önem verdiğini gösterdi. Bu ziyaret, ikili dostluğun güçlendirilmesi ve stratejik işbirliğinin yoğunlaştırılması için büyük önem taşıyor."

İsviçre ile serbest ticaret bölgesi görüşülüyor

İsviçre, Li Keqiang'ın ilk yurtdışı ziyaretinin üçüncü durağı. AB üyesi olmamasına rağmen İsviçre, Çin'in Avrupa'daki önemli ekonomik ve ticari ortaklarından biri.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Jiang Yaoming, Li Keqiang'ın İsviçre ziyaretinden önce, Çin ile İsviçre arasında serbest ticaret bölgesi ile ilgili müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini hatırlattı. Jiang, bu konuda şunları söyledi: "Çin ile İsviçre arasında serbest ticaret bölgesi kurulması hakkında dokuz tur görüşme yapıldı ve bu konuda ilerlemeler kaydedildi. İki taraf, karşılıklı yarara dayalı bir anlaşmanın en kısa süre içinde imzalanmasını bekliyor."

Almanya ile ekonomik ilişkiler Çin için önemli

Başbakan Li Keqiang'ın son durağı ise Almanya olacak. Song Tao, AB üyesi ülkelerden Almanya'nın, Çin'in Avrupa'daki en büyük ekonomik işbirliği ortağı olduğunu dile getirdi. 2012 yılında ikili ticaret hacminin, 160 milyar doları geçtiğine dikkat çeken Song, bu sayının Çin ile AB arasındaki ticaretin yüzde 30'unu oluşturduğunu belirtti. Song, sözlerine şöyle devam etti: "İki ülke liderleri, yeni uluslararası koşullar altında, iki ülke arasındaki somut işbirliğinin derinleştirilmesi ve stratejik ortaklık ilişkisinin geliştirilmesi konularında fikir birliğine vardılar. Li Keqiang, Almanya ziyareti sırasında Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile görüşmeler yapacak. Liderler, görüşmelerde her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar hakkında fikir alışverişinde bulunacak."