+90 312 446 58 15

Nvidia ve AMD, Çin’e çip satışından gelirin yüzde 15’ini ABD’ye verecek



ABD'li çip üreticileri Nvidia ve AMD, Çin'e çip ihracatı yapabilmek için Trump yönetimiyle özel bir anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, şirketler Çin'e yapacakları çip satışlarından elde edecekleri gelirin yüzde 15'ini ABD yönetimine ödeyecek.

 

Financial Times gazetesinin dünkü haberine göre, ihracat izni almak isteyen iki şirket, ABD yönetimiyle özel bir mutabakata vardı. Haberde, isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li hükümet yetkilisinin ifadelerine yer verildi. Buna göre, anlaşma uyarınca Nvidia, Çin'e H20 çipini; AMD ise MI308 çipini satmasından elde edeceği gelirin yüzde 15'ini ABD yönetimine teslim etmek zorunda kalacak.

Söz konusu paranın nasıl kullanılacağına dair Trump yönetiminin henüz bir karar almadığı belirtildi. Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığı'nın adı geçen iki şirkete Çin'e çip ihracat lisansı vermeye başladığı bildirildi.