20. Beijing Uluslararası Kitap Fuarı başladı
02.09.2013 CRI - 27 Ağustos'ta başlayan 20. Beijing Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışında 7. Çin Kitap Özel Ödülü için tören yapıldı.
27 yıldır düzenlenen Beijing Uluslararası Kitap Fuarı, Asya ve dünyada etkili bir edebiyat etkinliği niteliğinde. Son fuara 76 ülke ve bölgeden gelen 2 binden fazla yayın kuruluşu katıldı. Suudi Arabistan, bu yılki fuarın onur konuğu. Gelecek yılın onur konuğu ise Türkiye.
7. Çin Kitap Özel Ödülü'ne Mısır, Arjantin, Endonezya, İtalya, İsviçre ve ABD'den birer kişi layık görüldü. Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong, törende yaptığı konuşmada, ödüle layık görülen 6 kişinin yıllardır Çin'in seçkin edebiyat eserlerinin tercümesi ve yayınıyla uğraşarak, Çin ile diğer ülkeler arasındaki kültürel iletişimin güçlendirilmesi için köprü rolü oynadıklarına dikdkat çekti. Liu, Çin'in kitaplar vesilesiyle dünyayla kültürel ve düşünsel iletişimini güçlendirmeyi, karşılıklı anlayışı ve dostluğu artırmayı istediklerini vurguladı.
Devlet düzeyindeki Çin Kitap Özel Ödülü, Çin kitaplarının tanıtımı, çevirisi ve basımını, ayrıca Çin ile yabancı ülkeler arasındaki kültürel iletişime katkıda bulunan yabancı yazar, çevirmen ve yayıncıları teşvik etmek için 2005 yılında oluşturuldu. Şimdiye kadar ABD, Fransa ve Almanya dahil, 19 ülkeden 39 kişi ödüllendirildi.
"Beijing Gösterimi" başladı
"Beijing Gösterimi" adlı film etkinliği bugün (2 Eylül) başladı.
Çin yapımı filmlerin ihracatını sağlayan bir platform olarak kabul edilen "Beijing Gösterimi" adlı etkinliğin süreceği 4 gün içinde toplam 54 Çin yapımı, yurt dışından gelen film yapımcılarının beğenisine sunulacak.
İlki 1996 yılında düzenlenen "Beijing Gösterimi", Çin yapımı filmlerin ihracatı için oluşturulan tek gösterim etkinliği. Bu yılki gösterimde "Maymun Kralı 3D", "Bay Doğru'yu Bulmak" ve "Piyano Truvası"nın aralarında bulunduğu 54 film gösterilecek. Gösterime ABD, Fransa, İtalya dahil ondan fazla ülkeden 80 sinemacı davet edildi.
İpek Yolu sergisi Beijing'de
Beijing Sanat Müzesi'nde süren "Edebi Hatıralar-İpek Yolu Medeniyetleri" adlı sergi, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekiyor.
Müzede tarihi İpek Yolu güzergâhlarında keşfedilen bronz, yeşim taşı, altın, gümüş ve ahşap eşya ile taştan heykeller, ipek dahil 149 eşya sergileniyor.
Tarihi İpek Yolu üzerinden Çin'den Batı'ya ipek, kağıt, matbaa, barut ve pusula yapım teknikleri götürülürken, Batı'dan Çin'e salatalık, havuç ve Budizm geldi. İpek Yolu'nun Çin'in batı kesiminde yer alan Gansu eyaletindeki bölümü 1600 kilometre uzunluğunda. Beijing'de devam eden sergi, Gansu Eyalet Müzesi ve Beijing Sanat Müzesi'nin işbirliğiyle hazırlandı. En eskisi 4000 yıl önceye dayanan eserler, Yuan Hanedanı'na kadar değişik dönemlerde Çin ile Batı arasındaki kültürel değiş tokuşu yansıtıyor.
Sergi, 20 Kasım'a kadar devam edecek.
"Çince Kahramanı" adlı TV programı rağbet gördü
"Çince Kahramanı" adlı TV programı, son günlerde Çinli TV izleyicilerinin gözdesi oldu. Program, popüler magazin programlarının reytinglerini geride bıraktı.
Akıllı telefonların hızla yaygınlaştığı bugünlerde, geleneksel yazma yöntemleri yerini bilgisayar klavyelerine ve dokunmatik ekranlara bıraktı. İnsanlar fazla düşünmeden, bilgisayarlarında birkaç yere tıklayıp uzun bir cümle yazabilir. Halbuki Çince'nin karakterlere dayanan bir yazı olmasından dolayı, Çincede yazma pratiği çok önemli. Yoksa kolayca unutulabilir.
Bilgisayarın yaygınlaşmasıyla, "okuma-yazma bilmeyen yeni bir nesil" ortaya çıktı. Eli kalem tutan gençlerin çok basit bir karakteri doğru düzgün yazamamaları sık görülen bir durum oldu. İnternet kültürünün etkisiyle çocukların internet dilini yazılı dil olarak kullanması, ciddi bir sorun yaratıyor.
"Çince Kahramanı" programında katılımcılar kendi kalemleriyle karakterler yazıyorlar ve anlamlarını çıkarıyorlar, böylece insanların Çinceye olan ilgisi canlandırılıyor. Program "Çin'in Güzel Sesi" gibi çok popüler programları bile geride bırakıp büyük rağbet gördü. Ayrıca program, katılımcıları kademe kademe eleme gibi modern yöntemleri kullandı.
"Çince Kahramanı" insanların elektronik ortamda yazma eğilimini değiştiremez; ancak programı izledikten sonra cep telefonunda karakterleri otomatik olarak seçmek yerine eliyle yazanlar varsa, programın başarılı olduğu savunulabilir.