info@turkcindostlukvakfi.org.tr

+90 312 446 58 15

Çin in kültür ve doğa miraslarıyla randevu


2018-06-14 15:32:35  cri
Çin Kültürel ve Doğal Miraslar Günü bu yıl 9 Haziran'da kutlandı.

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgilere göre, ülke genelinde Kültürel ve Doğal Miraslar Günü nedeniyle 3 bin 700'den fazla etkinlik düzenlendi.

Çin hükümeti, geçen sene aldığı kararla haziran ayının ikinci cumartesi gününü kültür ve doğa mirasları günü olarak belirledi.

UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde Çin'den 52 mekan yer alıyor. Şimdi, bu mekanların 20'sine bir göz atalım ve gezileriniz için tüyoları paylaşalım.

1. Yazlık Saray

Asıl adı Qingyi Bahçesi olan Yazlık Saray, İmparator Qianlong tarafından annesinin doğum gününü kutlamak için 1750 yılında inşa edilen bir imparatorluk bahçesi. Son birkaç yüzyılda imparatorlar ve imparatoriçeler, günümüzde estetik değeri çok yüksek olan bu mekanı dinlenmek için kullanıyorlardı.

Çin tarzı bahçe tasarımlarının yaratıcılığını ortaya koyan Yazlık Saray, insan ve doğanın uyumlu çalışmasını bünyesinde barındırıyor.

Yazlık Saray Kasım 1998'de UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklendi.

2. Potala Sarayı, Lhasa

Dalai Lama'nın kışlık sarayı Potala, Tibet Budizmi'nin bir sembolü olmakla beraber 7. yüzyıldan beri Tibet'in geleneksel idaresinde merkezi role sahiptir.

Potala Sarayı, Lhasa Vadisi'nin merkezinde yer alan Kırmızı Dağ'ın üzerinde deniz seviyesinden 3 bin 700 metre yükseklikte kurulu.

Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı ve Norbulingka, UNESCO'nun listesine sırasıyla 1994, 2000 ve 2001 yıllarında dahil edildiler.

3. Batı Gölü, Hangzhou

Batı Gölü, Çin'in Zhejiang eyaletine bağlı Hangzhou kentinde bulunuyor. Batı Gölü, kendisini çevreleyen 3 tepesiyle 9. yüzyıldan bu yana pek çok ünlü şaire, fikir adamına ve sanatçıya ilham olmuştur. Sayısız pagoda, pavilyon, bahçe ve süs ağacından oluşan Batı Gölü, 2011 yılında UNESCO kültür mirasları listesine eklendi.

4. Çin Seddi

Çin Seddi, ülkenin doğusundan batısına dev bir ejderha gibi çölleri, ovaları, dağları ve platoları çevreleyerek uzanır.

2 bin yıllık tarihi bulunan Çin Seddi'nin bazı bölgeleri yıkılıp yok olsa da temel yapısı duvarlar, gözlem kuleleri, kale ve geçitlerden oluşur. Burası, tarihi önemi ve mimari görkemiyle halen dünyanın en ilgi çeken turistik mekanlarından biridir.

Çin Seddi, 1987 yılında dünyanın en büyük harikalarından biri olarak UNESCO listesine girdi.

5. Mogao Mağaraları

Çin'in Gansu eyaletinde Dunhuang Vahası'nın güneydoğusunda yer alan ve aynı zamanda Bin Buda Mağaraları olarak bilinen Mogao Mağaraları, dünyanın en büyük ve en uzun süre kullanılan Budist sanatı hazinesidir. Kadim İpek Yolu'nun stratejik bir noktasında bulunur.

Tarihi kayıtlara göre, mağaraların içinde bulunan Buda heykelleri M. S. 366 yılında oyulmaya başlandı ve bu işlem bin yıl sürdü. Buda heykelleri ve duvar resimleriyle ünlü Mogao'daki heykellerin en küçüğü 10 cm en yükseği de 33 m yüksekliğinde.

Mogao Mağaraları 1987 yılında UNESCO listesine dahil edildi.

6. Xanadu Alanı

Çin Seddi'nin kuzeyinde bulunan Xanadu, Kubilay Han'ın Yuan Hanedanı'nın başkenti idi.

Xanadu Alanı, Kubilay Han'ın danışmanı Liu Bingzhong tarafından 1256 yılında tasarlandı. Xanadu Alanı, göçebe Moğolların ve Han Çinlilerinin kültürlerini kaynaştırmak için kuruldu.

Xanadu, 29 Haziran 2012'de UNESCO listesine eklendi.

7. Cennet Tapınağı

Beijing'in güney kesiminde yer alan Cennet Tapınağı, tarihi çam ağaçları ile çevrili ve bahçelere kurulu kültürel yapıların bir araya geldiği görkemli bir kompleks. Tapınak, 5 yüzyıl boyunca ülke genelindeki en kutsal yer oldu. Cennet Tapınağı 1998 yılında UNESCO'nun kültür mirasları arasına girdi.

8. Fujian'in Tulou evleri

Fujian'deki Tulou evleri, eyaletin güneybatısından Taiwan Boğazı'na kadar 120 km'lik bir alanda kurulu. Tulou evlerini oluşturan 46 bina 15. ve 20. yüzyıllar arasında inşa edildi.

Tulou evleri, insan ile doğanın uyumlu birlikteliği bağlamında yerleşim yerlerine örnek oluşturuyor.

Tulou, 6 Temmuz 2008'de dünya miraslarından biri oldu.

9. Qinshihuang'ın Anıt Mezarı

Qinshihuang, Çin'in ilk imparatoru olarak kabul ediliyor. Terracotta askerlerinin ve atlarının da yer aldığı Qinshihuang'ın Anıt Mezarı, Shaanxi eyaletinin merkez kenti Xi'an yakınlarındaki Lintong bölgesinde bulunuyor. M. Ö. 246-208 yıllarında inşa edilen anıt mezar, Çin tarihinde türünün ilk örneğini oluşturuyor.

Anıt mezar, Aralık 1987'de UNESCO tarafından kültürel miras olarak seçildi.

10. Yasak Kent

Beijing'in merkezindeki Yasak Kent, Ming ve Qing Hanedanlarının imparatorluk sarayı idi. Yapımına 1406 yılında başlanmış ve 1420'de tamamlanmıştır.

720 bin metrekarelik bir alanı kaplayan dikdörtgen biçimindeki imparatorluk sarayı, 1925 yılında müze olarak ziyaretçilere açıldı.

Yasak Kent, 1987 yılında dünya mirasları arasına girdi.