TÜRKİYE ÇİN VAKFI - Çinli araştırmacılar metanı yüksek verimli katalizör ile yakıt haline getiriyor
Çinli araştırmacılar metanı yüksek verimli katalizör ile yakıt haline getiriyor
02.08.2018 cri türk
Çinli araştırmacılar, "seryumfotokataliz" isminde düşük maliyetli ve yüksek etkili bir yöntem geliştirerek, oda sıcaklığında metan gazını sıvılaştırılmış uzay aracı yakıtına dönüştürebiliyor.
Şanghay teknik Üniversitesi'nden bir ekip, seryumun güneş ışınını tutarak, ışık katalizli bir tepkiye yol açtığını keşfetti. Geniş çaplı deneylerden sonra seryum ve alkol karışımını katalizör olarak geliştirerek metanı oda sıcaklığında ısıtma veya kondansasyona (yoğuşmaya) gerek duyulmaksızın yakıta dönüştürme yöntemini buldu.
Metan, en önemli ve değerli doğal kaynaklardan biri olan doğal gazın genellikle esas bileşenlerinden biri olarak bulunur. Ancak metanın dönüştürülme işlemi, yüksek sıcaklıklar ile platin ve paladyum gibi pahalı madenlerin kullanımını gerektirdiğinden şu an için zor bir işlemdir.
Araştırmacılar, bu nedenle nadir bulunan madenler yerine yumuşak, biçimlendirilebilir maddeleri tercih ediyordu. Araştırmacılar, az bulunan madenlerin yarı fiyatı kadar tutan seryum gibi bir metali tercih ederek, maliyetleri düşürmeyi amaçladı.
DüNyanın en büyük nadide maden üreticisi ve ihracatçısı olan Çin'de seryum hem bol hem de ucuzdur. Nitekim araştırma ekibi yöneticisi Zuo Zhiwei, yeni katalizörün bir tonunun 18.000 yuana (takriben 2.650 ABD doları) mal olarak geleneksel metal katalizörün maliyetinin on binde biri kadar tuttuğunu söylüyor.
YöNtem, eczacılıkta ve tarım kimyası endüstrisinde çok büyük uygulama potansiyeline sahip. Bazı Çin firmaları şimdiden araştırma ekibi ile işbirliği yapma niyetlerini açıkladılar. Söz konusu araştırma Science (Bilim) adlı yayında geçen hafta online olarak yayımlanmıştı.