Kültür miraslarını geliştirerek yoksullukla mücadele hızlandırılıyor
2018-08-09 10:28:40 cri
Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, kısa süre önce kültür miraslarını geliştirerek yoksullukla mücadeleyi hızlandırmayı öngören bir belge yayımladı.
Belgeye göre, Sichuan eyaletine bağlı Liangshan Yi Özerk İli gibi 10 pilot bölgede, bu konudaki önemli adımlardan biri olarak geleneksel el sanatları atölyelerinin kurulmasına destek verilecek.
Maddi olmayan kültür mirasları, Çin'in gelişmemiş bölgelerinde yoksullukla mücadelede önemli rol oynuyor. Bu kesimlerde yaşayan ve geleneksel el sanatlarını bilen vatandaşlar, ailelerine yakın bölgelerde kolayca iş bulabiliyor, hatta aileleriyle birlikte girişimcilik yapabiliyor.
Aslında kültür odaklı yoksullukla mücadele, son yıllarda yoksullukla mücadele çalışmalarında öne çıkan yeni bir düşünce ve yöntem. Maddi olmayan kültür miraslarını geliştirme ve yoksullukla mücadele, birbirini etkin şekilde tamamlayabiliyor. Ancak bu çalışmalarda bazı hususlara önem verilmesi gerekiyor.
Öncelikle yoksul bölgelerde geleneksel el sanatları yaygınlaştırılmalıdır. Kültür odaklı yoksullukla mücadeleyi hızlandırmanın temelinde, maddi olmayan kültür miraslarının etkin şekilde nesilden nesle devam ettirilmesi bulunur. Bu bağlamda maddi olmayan kültür miraslarının kayıt çalışmaları yoğunlaştırılmalı, özellikle vatandaşların gelirini artırabilecek geleneksel el sanatları projeleri özenle seçilmeli ve bu projelere devlet destek güçlendirilmelidir.
Ayrıca, maddi olmayan kültür miraslarını devam ettiren zanaatkarların yoksul bölgelerde kurs açmalarına destek sağlanmalı, bu konudaki eğitim faaliyetleri artırılmalıdır. Bilhassa yoksul aile mensuplarının geleneksel el sanatlarını öğrenmeleri teşvik edilmelidir.
İkincisi, maddi olmayan kültür miraslarını tanıtan hediyelik eşyalar ve ürünlerin, piyasaya açılması hızlandırılmalıdır. Bazı maddi olmayan kültür miraslarının aktarıcıları pazarlama, ürün tanıtımı ve marka oluşturma konusunda yeterli bilince sahip değiller, ellerindeki "altını" paraya dönüştüremiyorlar. Bu nedenle yerel hükümetler, kültür mirasçılarının piyasaya açılmasına destek sağlayacak. Özellikle hükümet destekli geleneksel el sanatları atölyeleri, kültür mirası ürünlerin tasarlanması, markalaştırılması ve pazarlanması yönünde arayışlarını yoğunlaştıracak. Bu ürünlerin katma değerlerinin artırılması için çaba harcanacak. Ayrıca bu ürünlerin satılması için e-ticaret kanalları geliştirilirken, çeşitli sergilere ve fuarlara çıkması teşvik edilecek. Örneğin, "nakşın fosili" olarak adlandırılan Shui etnik grubuna ait Mawei nakşının kullanıldığı el çantası, mendil, cüzdan gibi çeşitli günlük eşyalar yabancı ülkelerde de satılmakta. Mawei nakşının tanıtılması ve yaygınlaştırılması örneği, diğer maddi olmayan kültür mirasları için de uygulanacak.
Son olarak, yoksul aileler ile maddi olmayan kültür mirasları arasında çıkar bağlantı mekanizması kurulacak. İlgili atölyelerde çalışan yoksul aile kotası, Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlemelerine göre, işçilerin yüzde 30'unun üstünde olacak şekilde korunacak.
Diğer yandan verimli çıkar dağılımı mekanizması da inşa edilmelidir. Atölyede çalışan yoksul aile mensupları hem işçi olarak maaş alabilecek, hem de atölyenin hissedarlarından biri olabilecek. Tabii, bazı yetenekli işçiler, atölyenin yönetim kadrosuna dahil edilerek işletme konusunda deneyim kazanabilecek. Böylece yoksul nüfusun çağdaş toplumla kaynaşması hızlandırılacak.